Juha od bundeve s hrskavom slaninom
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- par kriški slanine
- oko 2 kg butternut bundeve
- 2 manja luka
- 1 glavica češnjaka
- sol, papar, timijan
- 950 ml povrtnog temeljca
- 120 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Nasjeckanu slaninu peci u tavi na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, da komadići ravnomjerno porumene. Kad je pečena i hrskava, hvataljkama prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi. Izlij masnoću od slanine u staklenu teglu i ostavi sa strane za kasnije korištenje u ovom receptu.
- Prepolovi bundevu i izvadi sjemenke. Premažite meso bundeve polovicom masnoće od slanine. Začini sušenim timijanom i stavi bundevu prerezanom stranom prema dolje na lim za pečenje. Dodaj luk nasjeckan ea veće komade i cijelu neoguljenu glavu češnjaka na lim, pokapaj ostatkom masti od slanine i pomiješaj.
- Peci sve zajedno dok bundeva ne omekša kada se probode vilicom, oko 30 minuta. Vilicom oguli koricu bundeve, a zatim prebaci meso bundeve, luk i očišćeni češnjak u veliki lonac.
- U lonac dodaj i povrtni temeljac i vrhnje za šlag te juhu zakuhaj na jakoj vatri. Smanji vatru na srednju i kuhaj još 5 minuta da se okusi sjedine. Makni s vatre i štapnim mikserom ili u blenderu sastojke pretvori u pire, odnosno u gustu juhu. Po želji začini soli i paprom, a na kraju dodaj i pečene komadiće slanine.