Iako je cijela jesen u znaku bundeve, kraljica ovog godišnjeg doba ima i svoj službeni dan - 26. listopada. A kako i ne bi kad je bogata okusom, zdravstvenim prednostima i svestranom kulinarskom upotrebom. Bundevu je tako lako obožavati!
Vesele boje bundeve (i iznutra i izvana) upućuju na njihovu prirodu bogatu vitaminima. Samo jedna šalica kuhane bundeve sadrži više od dvostruke količine tvojih dnevnih potreba za vitaminom A, plus znatno povećanje kalija i vitamina C. S nešto manje od 50 kalorija po jednoj šalici, bundeva ti daje i nekoliko grama vlakana, što te duže drži sitom.
Osim toga, nije nimalo teško potrošiti cijelu bundevu dok im traje sezona. Njezino 'meso' je savršeno za brojne deserte, juhe, curry umake i variva ili dodavanje u jela iz pećnice. S druge strane, sjemenke, koje se mogu izvaditi, začiniti i tostirati, čine ukusan brzinski zalogaj dok se glavno jelo kuha, a iako se tvrda vanjska kora ne može jesti, lako se može kompostirati kako bi pridonijela tvom jesenskom vrtu.
Bez obira zoveš li je bundevom, bučom ili tikvom, šteta bi bilo da se ova zdrava, ukusna i svestrana jesenska naimrnicu ne nađe na tvom tanjuru, a tražiš li ideju kako je uklopiti u jelovnik - u nastavku provjeri nekoliko super recepata s bundevom u glavnoj ulozi.