Soparnik
Tradicionalno sirotinjsko jelo Poljica u Dalmaciji očarat će te okusom. To je pita od blitve koju tamošnje žene pripremaju još od vremena prije Turaka, a koliko to dobro rade govori činjenica da se održao do danas, ali i da je uvršten na listu hrvatskih zaštićenih kultirnih dobara. Izvorno se priprema na siniji i peče u kominu, no možeš ga ispeći i u svojoj pećnici. Za pripremu soparnika koristi se stara blitva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
Tijesto
- 500 grama glatkog brašna
- maslinovo ulje
- prstohvat soli
- 300 ml vode
Nadjev
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 1 kilogram blitve
- maslinovo ulje
- sol
- vezica mladog luka
- list peršina
- 200 ml vode
Premaz
- maslinovo ulje
- 3-4 režnja češnjaka
Postupak:
- Dobro operi listove blitve i nareži ih na trakice. Luk i peršin nareži na sitno te sjednini s blitvom pa posoli i polij maslinovim uljem (bit će dovoljno pola decilitra). Ostavi sa strane dok ne umijesiš tijesto.
- Prosij brašno, dodaj mu sol i dvije žlice maslinovog ulja te mlaku vodu i zamijesi glatko tijesto. Podijeli ga u dva dijela i svaki dio razvalja na pobrašnjenoj površini u oblik kruga. Neka budu jednaki.
- Prebaci jedan krug na nauljeni pleh (najlakše ćeš to učiniti pomoću valjka za tijesto, preko kojeg ćeš tijesto prebaciti poput plahte). Po tijestu rasporedi nadjevi i poklopi ga drugom polovicom tijesta koje si razvaljala u krug.
- Soparnik peci u pećnici koja je zagrijana na 200 Celzijevih stupnjeva, 20 minuta. Nakon što ga izvadiš iz pećnice, još toplog ga prelij maslinovim uljem u koji si sitno narezala češnjak i dodala malo soli. Reži ga u trokute i serviraj. Uslast!