Blitva je jedna od onih namirnica koje zavoliš s vremenom. Većina klinaca ne može ju vidjeti, a gdje li sažvakati, no s godinama ona postane savršen prilog uz ribu, meso i tvrdo kuhana jaja. Blitva i jaja jednostavan su, a hranjiv obrok na kojem su stasale generacije ljudi. Tu su i neizostavni kuhani krumpiri koji će malo "podebljati" blitvu.
Imaš li komadić vrta ili praznu, malo veću i dublju, vazu na balkonu posij ovu rođakinju špinata i cikle, čije je lišće izuzetno hranjivo, osobito kada je kuhano. Blitva se sije ili sadi u rano proljeće te u ljeto, ukoliko ju želiš imati ujesen na stolu. Odlično podnosi niske temperature pa tako u južnijim krajevima može rasti cijelu zimu. Listove bereš kada dosegnu dužinu od 15-ak centimetara. Beri, odnosno reži, samo one vanjske kako bi biljka mogla i dalje rasti i razvijati se, a ti stalno imati svježu blitvu.
Hranjivost
Blitva je izuzetno hranjiva. Kao što smo spomenuli, kuhanjem se oslobađaju hranjive tvari iz nje i tijelo ih lakše probavlja. Ovo povrće jedno je od rijetkih koje je zdravije kuhano, nego sirovo. Obiluje antioksidansima, osobito beta karotenom, luteinom i kolinom te vitaminima K, A, E i C i mineralima željezom, magnezijem i kalijem. Odličan je izvor folne kiseline zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i dojiljama.
Ova namirnica ima nisku kalorijsku vrijednost i zbog toga je dobrodošla na tanjurima svih onih koji pokušavaju smršavjeti. No, ukoliko imaš giht, trebala bi ju jesti u malim količinama, a u vrijeme akutne upale, skroz izbaciti iz prehrane.
U hladnjaku je čuvaj tri do četiri dana i ne podgrijavaj je. Možeš je i zamrznuti tako što ćeš potpuno zdrave i svježe listove blanširati, a potom ohladiti i spremiti u zamrzivač.
U nastavku ti donosimo tri recepta s blitvom.
Soparnik
Tradicionalno sirotinjsko jelo Poljica u Dalmaciji očarat će te okusom. To je pita od blitve koju tamošnje žene pripremaju još od vremena prije Turaka, a koliko to dobro rade govori činjenica da se održao do danas, ali i da je uvršten na listu hrvatskih zaštićenih kultirnih dobara. Izvorno se priprema na siniji i peče u kominu, no možeš ga ispeći i u svojoj pećnici. Za pripremu soparnika koristi se stara blitva.
Sastojci:
Tijesto
- 500 grama glatkog brašna
- maslinovo ulje
- prstohvat soli
- 300 ml vode
Nadjev
- 1 kilogram blitve
- maslinovo ulje
- sol
- vezica mladog luka
- list peršina
- 200 ml vode
Premaz
- maslinovo ulje
- 3-4 režnja češnjaka
Postupak:
- Dobro operi listove blitve i nareži ih na trakice. Luk i peršin nareži na sitno te sjednini s blitvom pa posoli i polij maslinovim uljem (bit će dovoljno pola decilitra). Ostavi sa strane dok ne umijesiš tijesto.
- Prosij brašno, dodaj mu sol i dvije žlice maslinovog ulja te mlaku vodu i zamijesi glatko tijesto. Podijeli ga u dva dijela i svaki dio razvalja na pobrašnjenoj površini u oblik kruga. Neka budu jednaki.
- Prebaci jedan krug na nauljeni pleh (najlakše ćeš to učiniti pomoću valjka za tijesto, preko kojeg ćeš tijesto prebaciti poput plahte). Po tijestu rasporedi nadjevi i poklopi ga drugom polovicom tijesta koje si razvaljala u krug.
- Soparnik peci u pećnici koja je zagrijana na 200 Celzijevih stupnjeva, 20 minuta. Nakon što ga izvadiš iz pećnice, još toplog ga prelij maslinovim uljem u koji si sitno narezala češnjak i dodala malo soli. Reži ga u trokute i serviraj. Uslast!
Krem juha od blitve
Sastojci:
- 500 grama blitve
- 3-4 srednja krumpira
- glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, papar
- voda ili temeljac
- 100 ml vrhnja za kuhanje
Postupak:
- Krumpir oguli i nareži na kockice, a blitvu na trakice. Nemoj bacati stabljike, već i njih nareži što sitnije. Luk također nareži na sitno te ga dinstaj na maslinovom ulju dok ne zažuti pa dodaj češnjak, krumpir i blitvu, te podlij vodom.
- Posoli i popari po želji te poklopljeno ostavi kuhati 20 minuta. Kada je juha skuhana, odnosno kada je krumpir mekan, usitni sastojke štapnim miksero, dodaj vrhnje za kuhanje, promiješaj i po želji pospi parmezanom.
Omlet s blitvom
Sastojci:
- nekoliko listova blitve
- 3 jaja
- manja glavica luka
- sol i papar
- maslinovo ulje
Postupak:
- Blitvu operi i ukloni bijele stabljike. Listove izreži na trakice i blanširaj. Dobro ju ocijedi kako bi ispustila što više tekućine.
- Luk nareži na sitno i prži na maslinovom ulju dok ne postane proziran pa dodaj ocijeđenu blitvu. Dok se blitva prži, umuti u zdjelici tri jaja.
- Začin ih ih po želji i prelij po luku i blitvi te peci pet minuta na laganoj vatri. Potom omlet okreni i još minutu - dvije zapeci drugu stranu. Serviraj ga uz jogurt.