403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Tri super recepta

Blitva - sirotinjska namirnica koja je othranila generacije

Blitva - sirotinjska namirnica koja je othranila generacije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Nekada je blitva rasla u svakom vrtu i bila jedna od glavnih namirnica u prehrani. Lisnato povrće otporno na klimatske uvjete i nametnike, jačalo je imunitet, čuvalo kosti i uvelike olakšavalo dilemu domaćicama o tome što kuhati

Blitva je jedna od onih namirnica koje zavoliš s vremenom. Većina klinaca ne može ju vidjeti, a gdje li sažvakati, no s godinama ona postane savršen prilog uz ribu, meso i tvrdo kuhana jaja. Blitva i jaja jednostavan su, a hranjiv obrok na kojem su stasale generacije ljudi. Tu su i neizostavni kuhani krumpiri koji će malo "podebljati" blitvu.

Imaš li komadić vrta ili praznu, malo veću i dublju, vazu na balkonu posij ovu rođakinju špinata i cikle, čije je lišće izuzetno hranjivo, osobito kada je kuhano. Blitva se sije ili sadi u rano proljeće te u ljeto, ukoliko ju želiš imati ujesen na stolu. Odlično podnosi niske temperature pa tako u južnijim krajevima može rasti cijelu zimu. Listove bereš kada dosegnu dužinu od 15-ak centimetara. Beri, odnosno reži, samo one vanjske kako bi biljka mogla i dalje rasti i razvijati se, a ti stalno imati svježu blitvu.

Hranjivost

Blitva je izuzetno hranjiva. Kao što smo spomenuli, kuhanjem se oslobađaju hranjive tvari iz nje i tijelo ih lakše probavlja. Ovo povrće jedno je od rijetkih koje je zdravije kuhano, nego sirovo. Obiluje antioksidansima, osobito beta karotenom, luteinom i kolinom te vitaminima K, A, E i C i mineralima željezom, magnezijem i kalijem. Odličan je izvor folne kiseline zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i dojiljama.

Blitva - sirotinjska namirnica koja je othranila generacije

Ova namirnica ima nisku kalorijsku vrijednost i zbog toga je dobrodošla na tanjurima svih onih koji pokušavaju smršavjeti. No, ukoliko imaš giht, trebala bi ju jesti u malim količinama, a u vrijeme akutne upale, skroz izbaciti iz prehrane.

U hladnjaku je čuvaj tri do četiri dana i ne podgrijavaj je. Možeš je i zamrznuti tako što ćeš potpuno zdrave i svježe listove blanširati, a potom ohladiti i spremiti u zamrzivač.

U nastavku ti donosimo tri recepta s blitvom.

Soparnik

Tradicionalno sirotinjsko jelo Poljica u Dalmaciji očarat će te okusom. To je pita od blitve koju tamošnje žene pripremaju još od vremena prije Turaka, a koliko to dobro rade govori činjenica da se održao do danas, ali i da je uvršten na listu hrvatskih zaštićenih kultirnih dobara. Izvorno se priprema na siniji i peče u kominu, no možeš ga ispeći i u svojoj pećnici. Za pripremu soparnika koristi se stara blitva.

Sastojci:

Tijesto

500 grama glatkog brašna

maslinovo ulje

prstohvat soli

300 ml vode

Nadjev

1 kilogram blitve

maslinovo ulje

sol

vezica mladog luka

list peršina

200 ml vode

Premaz

maslinovo ulje

3-4 režnja češnjaka

Postupak:

Dobro operi listove blitve i nareži ih na trakice. Luk i peršin nareži na sitno te sjednini s blitvom pa posoli i polij maslinovim uljem (bit će dovoljno pola decilitra). Ostavi sa strane dok ne umijesiš tijesto.

Prosij brašno, dodaj mu sol i dvije žlice maslinovog ulja te mlaku vodu i zamijesi glatko tijesto. Podijeli ga u dva dijela i svaki dio razvalja na pobrašnjenoj površini u oblik kruga. Neka budu jednaki.

Prebaci jedan krug na nauljeni pleh (najlakše ćeš to učiniti pomoću valjka za tijesto, preko kojeg ćeš tijesto prebaciti poput plahte). Po tijestu rasporedi nadjevi i poklopi ga drugom polovicom tijesta koje si razvaljala u krug.

Soparnik peci u pećnici koja je zagrijana na 200 Celzijevih stupnjeva, 20 minuta. Nakon što ga izvadiš iz pećnice, još toplog ga prelij maslinovim uljem u koji si sitno narezala češnjak i dodala malo soli. Reži ga u trokute i serviraj. Uslast!

Krem juha od blitve

Sastojci:

500 grama blitve

3-4 srednja krumpira

glavica luka

3 režnja češnjaka

maslinovo ulje

sol, papar

voda ili temeljac

100 ml vrhnja za kuhanje

Postupak:

Krumpir oguli i nareži na kockice, a blitvu na trakice. Nemoj bacati stabljike, već i njih nareži što sitnije. Luk također nareži na sitno te ga dinstaj na maslinovom ulju dok ne zažuti pa dodaj češnjak, krumpir i blitvu, te podlij vodom.

Posoli i popari po želji te poklopljeno ostavi kuhati 20 minuta. Kada je juha skuhana, odnosno kada je krumpir mekan, usitni sastojke štapnim miksero, dodaj vrhnje za kuhanje, promiješaj i po želji pospi parmezanom.

Omlet s blitvom

Sastojci:

nekoliko listova blitve

3 jaja

manja glavica luka

sol i papar

maslinovo ulje

Postupak:

Blitvu operi i ukloni bijele stabljike. Listove izreži na trakice i blanširaj. Dobro ju ocijedi kako bi ispustila što više tekućine.

Luk nareži na sitno i prži na maslinovom ulju dok ne postane proziran pa dodaj ocijeđenu blitvu. Dok se blitva prži, umuti u zdjelici tri jaja.

Začin ih ih po želji i prelij po luku i blitvi te peci pet minuta na laganoj vatri. Potom omlet okreni i još minutu - dvije zapeci drugu stranu. Serviraj ga uz jogurt.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx