Ovih dana svi smo više kod kuće, stoga više vremena provodimo i u kuhinji te testiramo brojne recepte - na sreću našeg nepca, na žalost naše vage. Među omiljenim karantenskim receptima svakako se ističu slastice, a naša najpoznatija 'Domaćica' - Sanja Mijac, podijelila je s nama jedan takav recept - omiljeni kuglof u malo drugačijoj, ali sočnijoj verziji s rogačem i jabukama.
Osim recepta za kuglof, Sanja nam je otkrila i kako provodi ovo vrijeme u karanteni te čemu se najviše veseli s najavljenim popuštanjem mjera.
"Prvi tjedni karantene su mi bili lagani, ostala sam pozitivna i nekako se zaokupila poslom, kao i kuhanjem i isprobavanjem nekih dugo željenih recepata, dok se stvari nisu počele mijenjati, poslovi odgađati, onda sam malo izgubila sebe u nekim danima i bila u strahu od svega", govori Sanja koja je svoj mir pronašla u trčanju i vožnji biciklom.
"Sada je malo lakše, pogotovo jer javljaju popuštanje mjera koje će nam, nadam se, ipak olakšati život. Zapravo se najviše veselim pokrenuti projekte koji su stali zbog cijele situacije, ovako mi ništa pretjereno ne fali, dodala bih jedino tu slobodu kretanja i obilaženja mjesta te druženja s bliskim prijateljima."
I mi, zajedno s njom, jedva čekamo popuštanje mjera i polako, ali sigurno vraćanje svega u normalu, a do tada - bacamo se na isprobavanje Sanjinog kuglofa. Provjeri recept u nastavku.
Kuglof od rogača
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mljevenog rogača
- 150 g glatkog brašna
- 2 dl ulja
- 5 manjih jabuka
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
1.Pećnicu zagrijte na 200C. Kalup za kuglof malo namastite i pobrašnite.
2.Pjenasto izmiksajte jaja i šećere.
3.Zatim dodajte rogač, brašno, ulje i u smjesu na krupno naribajte 5 manjih jabuka. Nemojte ih cijediti, već ih direktno naribajte (po želji ih ogulite).
4.Na kraju dodajte prašak za pecivo, sve spojite pa izlijte u kalup.
5.Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
6.Nakon 15-ak minuta pečenja na vrh kuglofa staviote preklopljeni komad masnog papira kako vam kuglof ne bi izgorio.
Napomena:
- Po želji ga posipajte šećerom u prahu ili ga prelijte s čokoladnom glazurom. Ja ju radim tako da u lončiću otprilike otopim oko 150 g tamne čokolade za kuhanje, 5 žlica mlijeka i kojom žlicom ulja.