Blagdanski favorit

Vanilin kiflice: Recept za omiljeni prhki keksić koji se topi u ustima

Bez vanilin kiflica nemoguće je zamisliti Božić ni blagdane, no mi smo ih ove godine odlučile pripremiti još ranije, kako bi nam dom mirisao na vaniliju što prije. Prhki, hrskavi, a opet meki iznutra, savršeni vanilin keksići nisu teški za izradu, a jednostavan recept čeka te u nastavku.

profimedia-0014195518.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Tradicionalno za Božić i blagdane pripremamo cijeli spektar raznih slatkiša i kolača, no među omiljenima su nam definitivno jednostavne vanilin kiflice. Taj prhki keks koji porijeklo vuče iz Njemačke i Austrije na ovim je prostorima prisutan već stoljećima, a posebno ga često jedemo upravo tijekom zime. Spoj prhkog tijesta i šećera s aromom vanilije malo koga ostavlja ravnodušnim, a zanimljivo je da su se tradicionalno vanilin kiflice radile i s dodatkom badema, lješnjaka ili oraha. Iako su danas u Hrvatskoj najzastupljenije one "obične" od bijelog brašna i s posipom od štaub šećera, može ih se pronaći u raznim varijantama diljem Europe.

Image
Tijelo se brzo oporavlja

Dobar poticaj: Što se događa s našim tijelom nakon što prestanemo pušiti?

Stara priča o vanilin kiflicama tvrdi da su ovi svima toliko dragi keksi nastali u 17. stoljeću, odnosno 1683. kada se Europa uspjela obraniti od napada Turaka na Beč. Kako bi proslavili pobjedu, austrijski su slastičari počeli proizvoditi kekse s okusom vanilije ili orašastih plodova, a koji su bili u obliku polumjeseca - simbola Turske. Od tada do danas su se proširile diljem svijeta, a najpopularnije ostaju u Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Hrvatskoj.

Kako bi i tvoj dom mirisao čim prije na slatke vanilin kiflice donosimo ti odličan recept.

Prhke vanilin kiflice

Sastojci:

  • 250 grama glatkog brašna
  • 50 grama oštrog brašna
  • 200 grama maslaca
  • 100 grama mljevenih oraha
  • 70 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pjenasto umuti šećer i jaje, dodaj maslac i miješaj dok ne dobiješ finu smjesu. Prosij obje vrste brašna i dodaj u smjesu, kao i mljevene orahe. Rukom izradi tijesto. Stavi smjesu na hlađenje u hladnjak na oko 30 minuta. Prstima otkini komadiće tijesta, pa ih oblikuj u kiflice. Stavi kiflice na lim koji si prekrila papirom za pečenje pa peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 10 minuta. Tople kiflice uvaljaj u šećer u prahu kojem si dodala jedan vanilin šećer. Ostavi da se ohlade do kraja prije posluživanja.

Image
Foto: www.profimedia.hr