Tradicionalno za Božić i blagdane pripremamo cijeli spektar raznih slatkiša i kolača, no među omiljenima su nam definitivno jednostavne vanilin kiflice. Taj prhki keks koji porijeklo vuče iz Njemačke i Austrije na ovim je prostorima prisutan već stoljećima, a posebno ga često jedemo upravo tijekom zime. Spoj prhkog tijesta i šećera s aromom vanilije malo koga ostavlja ravnodušnim, a zanimljivo je da su se tradicionalno vanilin kiflice radile i s dodatkom badema, lješnjaka ili oraha. Iako su danas u Hrvatskoj najzastupljenije one "obične" od bijelog brašna i s posipom od štaub šećera, može ih se pronaći u raznim varijantama diljem Europe.
Stara priča o vanilin kiflicama tvrdi da su ovi svima toliko dragi keksi nastali u 17. stoljeću, odnosno 1683. kada se Europa uspjela obraniti od napada Turaka na Beč. Kako bi proslavili pobjedu, austrijski su slastičari počeli proizvoditi kekse s okusom vanilije ili orašastih plodova, a koji su bili u obliku polumjeseca - simbola Turske. Od tada do danas su se proširile diljem svijeta, a najpopularnije ostaju u Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Hrvatskoj.
Kako bi i tvoj dom mirisao čim prije na slatke vanilin kiflice donosimo ti odličan recept.
Prhke vanilin kiflice
Sastojci:
- 250 grama glatkog brašna
- 50 grama oštrog brašna
- 200 grama maslaca
- 100 grama mljevenih oraha
- 70 grama šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pjenasto umuti šećer i jaje, dodaj maslac i miješaj dok ne dobiješ finu smjesu. Prosij obje vrste brašna i dodaj u smjesu, kao i mljevene orahe. Rukom izradi tijesto. Stavi smjesu na hlađenje u hladnjak na oko 30 minuta. Prstima otkini komadiće tijesta, pa ih oblikuj u kiflice. Stavi kiflice na lim koji si prekrila papirom za pečenje pa peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 10 minuta. Tople kiflice uvaljaj u šećer u prahu kojem si dodala jedan vanilin šećer. Ostavi da se ohlade do kraja prije posluživanja.