Tko kaže da je leopard uzorak rezerviran samo za modu i outfite? Ovaj recept pravi je dokaz da leopard uzorak pripada i u kuhinju, a riječ je o slatkom kruhu leopard uzorka koji, osim što izgleda nevjerojatno lijepo i fotogenično, osvaja i svojom mekoćom i neodoljivim okusom. Dakle, definitivno ga moraš probati.
Istina je da priprema ovakvog kruha zahtijeva malo više vremena i nije nimalo jednostavna - no trud će se na kraju sasvim sigurno isplatiti, jer rezultat je kruh koji će oduševiti baš svakoga. Ipak, za njega ti ne treba puno sastojaka, a u nastavku ti donosimo detaljan recept uz koji ćeš bez problema napraviti ovo kulinarsko remek djelo. Evo što će ti sve biti potrebno.
Za tijesto:
- 25 g kukuruznog škroba
- 250 ml toplog mlijeka
- 2 žličice kvasca
- 70 g šećera
- 4 žlice otopljenog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
- 2 žlice naribane narančine kore
- 375 g brašna
Za tamnu pastu:
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žlica mlijeka
Za svijetlu pastu:
- 2 žličice kakaa u prahu
- 1 žličica mlijeka
Koraci:
Kako bi napravila tijesto, kukuruzni škrob pomiješaj s toplim mlijekom, a zatim mješavinu mlijeka pomiješaj s kvascem i 2 žlice šećera te ostavi 8 do 10 minuta. U smjesu kvasca dodaj otopljeni maslac, ostatak šećera, sol, vaniliju i koricu naranče i miksaj mikserom. Polako žlicom dodaj brašno i miješaj mikserom na srednjoj brzini, a zatim pojačaj na jaču brzinu dok se tijesto ne formira.
Tijesto treba biti malo ljepljivo, mekane i glatke teksture. Nakon formiranja, ostavi tijesto da odstoji oko 10 minuta. Ponovo uključi mikser na srednje jako i miješaj tijesto 6 do 8 minuta. Izvadi tijesto iz posude i stavi na lagano pobrašnjenu površinu. Podijeli ga na dvije polovice - jednu polovicu lagano pospi brašnom, zamotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak, a drugu polovicu ravnomjerno podijeli na još dvije polovice.
Kako bi napravila čokoladne paste, za svaku koristi posebnu zdjelu. Kakao u prahu i mlijeko pomiješaj žlicom, a trebala bi dobiti jednu tamniju i jednu svjetliju čokoladnu pastu. Dvije manje polovice tijesta stavi svaku u jednu posudu s čokoladnom pastom i čokoladu umijesi u tijesto dok se ne upije. Na kraju ćeš imati jednu kuglicu tijesta od tamne čokolade i jednu svijetlu kuglicu tijesta, a svaku od njih pobrašni, prekrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na sat vremena.
Izvadi sve tri kuglice tijesta iz hladnjaka. Izvaži bijelu kuglu tijesta i podijeli je na 7 jednakih dijelova. Isto ponovi s kuglicama tijesta od svijetle i tamne čokolade. Sada bi trebala imati 21 komad tijesta, a započni tako što ćeš svaki svijetlosmeđi komadić uvaljati u mali oblik hrenovke. Zatim pomoću valjka razvaljaj svaki komad tamne čokolade u ravni ovalni oblik. Svijetlu čokoladnu "hrenovku" stavi na ravni ovalni oblik od tamne čokolade, a zatim tamnu čokoladu preklopi preko svijetle čokolade i omotaj. Rezultat bi trebao izgledati kao čokoladna cigara.
Uzmi bijelo tijesto i razvaljaj ga u ovalni oblik. Ponovi postupak tako da staviš "hrenovku" umotanu u tamnu čokoladu na bijelo tijesto, a zatim bijelo tijesto preklopiš preko tamne čokolade. Rezultat bi trebao izgledati kao cjepanica sa svijetlim čokoladnim središtem, omotom od tamne čokolade, a zatim završnim omotom od bijelog tijesta. Ponavljaj ovaj postupak s preostalim tijestom dok ne dobiješ 7 takvih "cjepanica". Na kraju, svaku od njih rukama izvaljaj uzdužno, dok se ne udvostruče i ne izgledaju kao duga zmija te ih prereži na pola. Sada bi trebala imati 14 tanjih "cjepanica".
Pripremi kalup za kruh i u njega stavi papir za pečenje, a "cjepanice" od tijesta složi jednu na drugu. Pokrij ih kuhinjskom krpom i stavi na toplo mjesto da se podignu, najmanje sat vremena. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva, zatim smanji na 180 stupnjeva i štrucu kruha stavi u pećnicu. Peci 35 do 45 minuta, a zatim kalup stavi na rešetku za hlađenje 5 do 8 minuta. Izvadi štrucu i pusti da se hladi još 10 minuta.