
Jednostavna rolada s ribizlama koja podsjeća na djetinjstvo

U ovoj varijanti popularnog kolača u kalup prvo dodajemo voće, a ne biskvit, kako smo navikle. Recept je jednostavan i prikladan čak i za one koji nemaju iskustva u kuhinji, a kad je kolač gotov, zadovoljstvo je garantirano.
Sastojci za 10 osoba
500 g ribizla
1 žlica šećera u prahu
5 jaja
140 g šećera
1 vanilin šećer
3 žlice mlijeka
2 žlice ulja
140 g brašna
1 žlica gustina (ili oštrog brašna)
0,5 vrećice praška za pecivo
400 g kiselog vrhnja
šećer u prahu za posipanje
Postupak korak po korak
Na veliki kalup za pečenje stavimo papir za pečenje. Na njega rasporedimo očišćene ribizle i ravnomjerno ih rasporedimo po cijeloj površini. Po bobicama posipamo šećer u prahu. Voće pečemo na 200 stupnjeva, otprilike 15 minuta.
Jaja s običnim i vanilin šećerom miksamo najmanje 15 minuta, dok smjesa znatno ne naraste i dok ne postane vrlo meka i prozračna. Dodamo mlijeko i ulje, malo promiješamo, zatim preko smjese prosijemo brašno, prašak za pecivo i gustin kroz sito. Nježno promiješamo, kako bi zračni mjehurići ostali u smjesi.
Biskvitnu smjesu izlijemo preko pečenih ribizla. Smjesu lijepo poravnamo po vrhu, zatim kalup stavimo u pećnicu još otprilike 15 minuta. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, pa prati boju biskvita koja bi trebala biti nježno smeđa.
Kalup s voćem i biskvitom izvadimo iz pećnice. Biskvit pokrijemo čistim papirom za pečenje, zatim sve zajedno pokrijemo kalupom okrenutim naopako, koji bi trebao biti iste veličine kao onaj u kojem smo pekli roladu. Sve pažljivo okrenemo tako da je strana s ribizom gore, a pečeni biskvit dolje.
Dok je biskvit još vruć, roladu zarolamo i ostavimo da se ohladi. Time izbjegavamo pucanje rolade.
Ohlađenu roladu odvijemo, premažemo kiselim vrhnjem i ponovno zarolamo. Posipamo šećerom u prahu i ukrasimo svježim ribizom, piše okusno.je.
Ovaj slasni kolač gotov je u svega 45 minuta i ima manje od 300 kalorija po porciji, a jedina mu je mana ta što brzo nestaje.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
