Za prste polizati!

Labin navodno skriva najbolju pizzu u Hrvatskoj. Morale smo to provjeriti

Labin, maleni istarski gradić na brijegu, može se pohvaliti s čuvenom pizzeriom Rumore koja navodno radi najbolju pizzu u Hrvatskoj. Saznali smo sve o toj gastro senzaciji

138764684_465325054848414_2111453929412253359_n.jpg
Foto: @pizzeriarumore

Ovih dana samo razmišljamo gdje pobjeći iz užarenih gradova, a jedna odlična vikend ideja je zaputiti se u maleni istarski gradić Labin koji je udaljen neka dva sata vožnje od Zagreba. Labin je inače drevni grad nastao na mjestu rimskog naselja Albona. Od 1295. bio je pod vlašću pazinskih grofova, a od 1381. pod akvilejskim patrijarhom. Od 1420. do 1797. pod vlašću je Venecije, da bi potom pripao Austriji. Ključna djelatnost u razvoju Labina i okolice dugo je vremena bila rudarstvo, a proizvodio se kameni ugljen. Zbog rudarenja podignuta su rudarska naselja u obližnoj Raši, ali i Vinežu i Labinu. Danas je pak Labin, koji se na brijegu nadvio nad Rabac, primarno turističko mjesto koje zapanjuje posjetitelja iz svih dijelova svijeta svojom ljepotom.

Malene, kamene ulice, trgići i obilje sjajne gastronomske ponude privlače turiste u Labin, a na posebno je dobrom glasu pizzeria Rumore koja se može pohvaliti s navodno najboljom pizzom u Hrvata.

Dakle, na labinskom trgu San Marco relativno nedavno, 2020. je otvorena pizzeria Rumore o kojoj svi oni koji su je posjetili imaju samo riječi hvale. Rumore slovi za jednu od najboljih pizzerija u Hrvatskoj, a nudi vrhunske napolitanske pizze iz krušne peći. Otvorili su je supružnici Gabrijela i Josip Gobo, čija gastronomska priča započinje prije gotovo 25 godina, kada su u neposrednoj blizini današnje pizzerije otvorili restoran Kvarner, koji i danas uspješno posluje.

Radi se malenom, ali jako kvalitetnom restoranu specijaliziranom za proizvodnju vrhunskih pizza koje se mogu mjeriti s onima talijanskima. Osim što će te k vratima Rumorea privući neodoljivi miris, mogla bi se naći opčinjena i pogledom koji se pruža s restorane ove pizzerije. Naime, Rumore ima najbolju restoransku poziciju u Labinu te je prepoznatljiv po terasi s koje puca pogled na uvalu u Rapcu te guste šume oko Labina.

Odlučili smo provjeriti glasine te sami kušati pizzu u tom hvaljenom restoranu te se svakako nismo razočarali. S obzirom da su se pizza majstori ove pizzerije učili zanatu u Napulju kod maestra Salvatorea Santuccija, mogli smo pretpostaviti da će se raditi o vrhunskom gastronomskom užitku. Svaka Rumore pizza koju smo kušali bila je napravljena jednostavno savršeno – tankog tijesta nakon kojeg nema osjećaja težine u želucu, s bogatim, kvalitetnim sastojcima na nadjevu. Uz to, sve pizze su bile gotove u čas posla jer se svaka peće u krušnoj peći te je gotova za 10 minuta.

Da je uistinu riječ o vrhunskoj pizzi koju moraš probati, govori i činjenica da je pizzerija Rumore prva u Hrvatskoj dobila prestižan certifikat organizacije AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), koji nazivaju i Michelinom za pizzerije, a dodjeljuje se samo pizzerijama koje spravljaju autentične napolitanske pizze.

Trenutno u ponudi Rumore ima 12 pizza – 6 tradicionalnih i 6 gourmet pizza. Osim na kvaliteti namirnica, naglasak je i na izradi tijesta koje mora odležati 48 sati prije nego što se peče. Na jelovniku se još mogu naći i burgeri, salate i saltimbocca (pizza sendvič). Nakon odlične pizze, red dolazi i na autentične talijanske deserte - sicilijanske canolle i tradicionalni napuljski desert babà.

Ako smo te inspirirali za posjet ovom sjajnom malom restoranu u talijanskom stilu, dobro je znati da Rumore ne prima rezervacije petkom subotom i nedjeljom, a najveće im se gužve stvaraju u vrijeme ručka. No, kako se vrhunac sezone svakog dana sve više i više bliži vjerujemo kako će ova pizzerija uskoro biti krcata od otvaranja do zatvaranja, pa je bitno da dobro isplaniraš svoj posjet. U svakom slučaju, što god naručila - nećeš se razočarati. Sve pizze na jelovniku izgledaju sjajno, a uz njih se možeš počastiti i čašom vrhunskog vina ili pak teraninom.

Nadamo se da smo ti dale barem jedan dobar razlog da ovog ljeta upališ auto i kreneš put Labina, istarskog bisera koji još uvijek nije toliko populariziran da bi bio zagušen vrevom turista.