Gastro
Gastro

Rashladi se uz nekoliko brzih recepata s hladnom čokoladom

Rashladi se uz nekoliko brzih recepata s hladnom čokoladom
Obožavamo čokoladu, pogotovo kada dolazi u ljetnoj, ledenoj verziji

Zimi najviše isprobavamo recepte s čokoladom i sve njene varijante, međutim što je sa zaljubljenicama u ovaj slatkiš ljeti? Čokolada je namirnica koja ide uz sve i gotovo da nema osobe koja je ne obožava. Iako ljeti biramo laganije deserte i napitke, čokolada i ovdje može itekako poslužiti. Sladoledi, kremasti deserti ili frapei s čokoladom natjerat će te da nakon naših nekoliko brzih prijedloga čokoladu zavoliš i u ledenoj verziji!

1. Ledeni latte s čokoladom Sve što ti treba su:

1 čaša napunjena ledom

1/2 tekuće kave

1 ravna žlica kakao praha

2 žličice šećera

1 bolji, intenzivniji čokoladni sirup

1/2 šalice mlijeka po želji

1 velika žlica šlag kreme

1 mala žličica cimeta

Priprema: U čašu napunjenu ledom ohlađenu tekuću kavu, žlicu kakao praha, šećer i šalicu mlijeka sjedini zajedno. Na vrh kave stavi veliku žlicu šlag kreme koju na kraju pospi s malo cimeta i čokoladnim sirupom.

2. Domaći sladoled od čokolade bez jaja Sve što ti treba su:

1/3 šalice kvalitetnog kakao praha

1/4 male žličice mljevenog crnog papra

1/2 žličice espresso mješavine

1 žlica gustina

1 šalica slatkog vrhnja

1 šalica mlijeka 

2 žličice ekstrakta vanilije

1/4 šalice viskija

300 gr fino usitnjene tamne čokolade

Priprema: Kakao, crni papar, mješavinu espressa i gustin dobro promiješaj da se sjedine. Zatim, postepeno dodaj slatko vrhnje i mlijeko konstantno miješajući dok smjesa ne postane homogena. Stavi lonac na štednjak i kuhaj na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok ne počne kuhati. Neka kuha do jedne minute. Smjesi dodaj ekstrakt vanilije i viski. Kuhaj još minutu. Smjesi, zatim dodaj usitnjenu čokoladu i miješaj dok se čokolada ne otopi, a smjesa je glatka. Smjesu ostavi da se ohladi zatim ju prebaci u frižider na najmanje 4 sata (najbolje je da odstoji tijekom noći).

3. Karamel čokoladne kocke iz zamrzivača Sve što ti je potrebno su:

2 šalice usitnjene čokolade

1 žlica kokosovog ulja

1/4 šalice kikiriki maslaca

2 velike žlice kikirikija

karamela bomboni

Priprema: Usitnjenu čokoladu stavi u veliku staklenu zdjelu i otopi ju u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Dodaj kokosovo ulje. Zatim kockice palete za led napuni čokoladom ostavljajući prostora za kikiriki maslac i kikiriki te karamelu. Nakon što si svakom dodala sve sastojke, kocke još jednom pređi otopljenom čokoladom i stavi ih u zamrzivač na najmanje sat vremena.