Zimi najviše isprobavamo recepte s čokoladom i sve njene varijante, međutim što je sa zaljubljenicama u ovaj slatkiš ljeti?
Čokolada je namirnica koja ide uz sve i gotovo da nema osobe koja je ne obožava. Iako ljeti biramo laganije deserte i napitke, čokolada i ovdje može itekako poslužiti. Sladoledi, kremasti deserti ili frapei s čokoladom natjerat će te da nakon naših nekoliko brzih prijedloga čokoladu zavoliš i u ledenoj verziji!
1. Ledeni latte s čokoladom
Sve što ti treba su:
- 1 čaša napunjena ledom
- 1/2 tekuće kave
- 1 ravna žlica kakao praha
- 2 žličice šećera
- 1 bolji, intenzivniji čokoladni sirup
- 1/2 šalice mlijeka po želji
- 1 velika žlica šlag kreme
- 1 mala žličica cimeta
Priprema: U čašu napunjenu ledom ohlađenu tekuću kavu, žlicu kakao praha, šećer i šalicu mlijeka sjedini zajedno. Na vrh kave stavi veliku žlicu šlag kreme koju na kraju pospi s malo cimeta i čokoladnim sirupom.
2. Domaći sladoled od čokolade bez jaja
Sve što ti treba su:
- 1/3 šalice kvalitetnog kakao praha
- 1/4 male žličice mljevenog crnog papra
- 1/2 žličice espresso mješavine
- 1 žlica gustina
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 1 šalica mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice viskija
- 300 gr fino usitnjene tamne čokolade
Priprema: Kakao, crni papar, mješavinu espressa i gustin dobro promiješaj da se sjedine. Zatim, postepeno dodaj slatko vrhnje i mlijeko konstantno miješajući dok smjesa ne postane homogena. Stavi lonac na štednjak i kuhaj na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok ne počne kuhati. Neka kuha do jedne minute. Smjesi dodaj ekstrakt vanilije i viski. Kuhaj još minutu. Smjesi, zatim dodaj usitnjenu čokoladu i miješaj dok se čokolada ne otopi, a smjesa je glatka. Smjesu ostavi da se ohladi zatim ju prebaci u frižider na najmanje 4 sata (najbolje je da odstoji tijekom noći).
3. Karamel čokoladne kocke iz zamrzivača
Sve što ti je potrebno su:
- 2 šalice usitnjene čokolade
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/4 šalice kikiriki maslaca
- 2 velike žlice kikirikija
- karamela bomboni
Priprema: Usitnjenu čokoladu stavi u veliku staklenu zdjelu i otopi ju u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Dodaj kokosovo ulje. Zatim kockice palete za led napuni čokoladom ostavljajući prostora za kikiriki maslac i kikiriki te karamelu. Nakon što si svakom dodala sve sastojke, kocke još jednom pređi otopljenom čokoladom i stavi ih u zamrzivač na najmanje sat vremena.