
Prva pomoć u kuhinji (1. dio)

I najspretnijoj domaćici može se dogoditi da presoli ili zaboravi jelo u pećnici, a gosti samo što nisu stigli. Stoga je dobro ponekad zaviriti u bakinu bilježnicu savjeta što učiniti da ne bismo ili kad već jesmo pogriješili.
Evo nekih savjeta:
Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuhanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine kruha i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscijedite malo limunovog soka.
Pite i gibanice pravite s uljem jer se ono ne steže kao mast. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.
Želatinu za kolače, prije spremanja, treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi. Prije stavljanja na vatru treba je dobro iscijediti i paziti da prilikom kuhanja ne provri.
Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.
Naranče koje se teško gule potopite načas u vrelu vodu, pa ćete ih guliti mnogo lakše.
Svjež ananas ćete lakše oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove, pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.
Preljev za salatu u koju ste stavili previše octa razblažit ćete ako u nj ubacite komad sredine kruha ili jednostavno dodate vodu.
Tvrdi sirevi se neće sušiti ako ih umotate u krpu namočenu u slanu vodu ili razblaženi ocat. Sir stavite u plastičnu posudu koja se dobro zatvori i pohranite u hladnjak. U posudu treba ubaciti par kocki šećera, koje ćete svakodnevno mijenjati.
Najlakše ćete odvojiti bjelanjak od žumanjka (kod jaja koja nisu potpuno svježa) ako ih razbijete u lijevak, bjelanjak će iscuriti iz lijevka, a žumanjak će se zadržati u njemu.
Prilikom spremanja majoneze pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi.
Svježu perad ćete najbolje prepoznati po kljunu i kostima bataka. Ako se kljun i kost bataka mogu saviti to je znak da je perad svježa.
Smrznuto meso ne smijete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvijek u hladnu vodu.
Svježe meso pri pečenju ostaje tvrdo. Omekšat ćete ga ako ga prelijete časicom konjaka ili ruma. Miris alkohola neće se osjećati jer će pri pečenju ispariti.
Pri pečenju meso okrećite kuhačom. Ako ga ubadate vilicom, iz njega će curiti sok i raspast će se.
Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora biti dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.
Ukus zagorjelog jela možete popraviti ako ga u pokrivenoj posudi odmah stavite u posudu s hladnom vodom. Poslije desetak minuta jelo presipajte u čistu posudu i imat će normalan okus.
(Tajana Tretnjak)


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
