PIK Vrbovec organizirao je kulinarsku radionicu „PIK mljeveno meso priča jezike svjetskih kuhinja“ u suradnji s Brankom Ognjenovićem u Kulinarskom studiju „Majstor kuhar“ na kojoj je predstavio nove light proizvode u ponudi PIK pakiranog svježeg mesa – miješano mljeveno meso, juneće mljeveno meso i svinjsko mljeveno meso – s 50% manjim udjelom masnoća.
Novi light PIK proizvodi među prvima su oduševili simpatičnu voditeljicu Antoniju Blaće, koja je asistirala Branku Ognjenoviću pri pripremi dobro poznatih talijanskih i francuskih jela te nešto egzotičnijih turskih i meksičkih specijaliteta.
Donosimo vam i neke ideje za svjetska jela s mljevenim mesom:
Talijanske polpete
"Polpette" su poznato talijansko jelo, no svaka regija ima svoje tajne prema kojima priprema ovu mesnu deliciju. U nekim dijelovima zemlje mesne okruglice poslužuju se s tjesteninom, dok u drugima dijelovima samostalno. Ono što je zajedničko svim polpetama njihov je oblik koji podsjeća na loptice za golf te aromatičan okus začinskog bilja.
za 4 osobe
Priprema: 45 min
PIK Miješano mljeveno meso 450 g
Jaje 1 komad
Kruh 2 snite
Sol 20 g
Papar 10 g
Peršin 30 g
Luk 2 komada
Ulje 50 ml
Sjeckana rajčica 240 g
Češnjak 30 g
Peršin 20 g
Bosiljak 30 g
Ribani sir 100 g
Šećer 50 g
U posudu stavimo meso, dodamo kruh koji smo namočli u hladnu vodu i procijedili. Smjesi dodamo sol, papar i sjeckani peršin. Sitno sjeckani luk prepržimo na ulju te dodamo u smjesu i sve dobro izmješamo. Oblikujemo u male polpete te pržimo u tavici na malo masnoće. Ostatak sitno sjeckanog luka prepržimo na ulju, dodamo češnjak rezan na listiće te začinimo sa šećerom, soli, paprom i dodamo rajčicu sjeckanu na kockice. Kada je umak prokuhao te ukoliko je pregust dodamo malo vode, svježi bosiljak i kratko prokuhamo. Umak izlijemo u vatrostalnu posudu te poslažemo prepečene polpete. Na svaku polpetu stavimo malo ribanog sira te stavimo u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Polpete izvadimo kada se sir rastopio i poprimio zlatno žutu boju. Serviramo uz prilog po izboru. Ukoliko se radi o 850 g mljevenog mesa sve namirnice uvećamo za 1/3.
Pohane palačinke punjene mljevenom svinjetinom
Jeste li znali kako su se palačinke jele još u antičko doba? Tad su bile nešto drugačije konzistencije, no kroz povijest uvijek su privlačile gladna nepca. Palačinke kakve danas poznajemo, nastale su u Europi u srednjem vijeku te ih se često veže uz francusku gastronomiju. Pohane palačinke prava su hrskava poslastica te će klasičan obrok učiniti pravom gozbom.
za 4 osobe
Priprema: 50 min
PIK Mljevena svinjetina 450 g
Luk 1 komad
Sol 20 g
Papar 10 g
Peršin 30 g
Maslac 50 g
Jaja 2 komada
Krušne mrvice 50 g
Parmezan 50 g
Brašno 100 g
Ulje 500 ml
Palačinke 8-10 komada
Napravimo slanu smjesu za palačinke, dodamo sitno sjeckani peršin te ispečemo palačinke do zlatno žute boje. Sitno sjeckani luk prepržimo na malo ulja te dodamo meso, začinimo sa soli, paprom i malo sjeckanog peršina. Smjesom punimo palačinke, po vrhu posipamo parmezanom i zamotamo ih tako da savijemo krajeve prema sredini i zamotamo do kraja. Palačinke uvaljamo prvo u brašno, potom u jaja, a na kraju u krušne mrvice. Panirane palašinke pržimo u dubokom ulju te kada su zlatno žute boje izvadimo na papirnati ručnik i serviramo uz umak po izboru. Ukoliko koristimo 850 g mljevenog mesa sve namirnice ćemo uvećati za 1/3.
Musaka od patlidžana
Musaka od patlidžana jelo je koje svoje korijene ima na području istočnog Mediterana te je pronašlo svoj dom u mnogim orijentalnim kuhinjama. Kombinacija sočnog mljevenog mesa i ljubičastih patlidžana privlačna je zahvaljujući svojem neodoljivom okusu, ali i atraktivnom izgledu...
za 6 osoba
Priprema: 45 min
PIK Mljeveno juneće meso 850 g
Luk 1 komad
Patlidžani 4 komada
Sol 20 g
Papar 10 g
Jaje 4 komada
Brašno 200 g
Maslac 50 g
Ribani sir 70 g
Muškatni oraščić 10 g
Ulje 200 ml
Mlijeko 500-800 ml
Patlidžane narežemo na ploške, posolimo te pustimo da odstoje 10 - ak minuta kako bi pustili višak vode. Zatim ih ocijedimo i obrišemo. Od brašna, jaja i mlijeka napravimo glatku smjesu u koju umočimo svaku plošku patlidžana koje zatim pržimo u ulju. Izvadimo ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Sitno sjeckani luk prepržimo na ulju te dodamo mljeveno meso, sol i papar. Vatrostalnu posudu premažemo sa maslacem, posipamo sa malo krušnih mrvica te slažemo red patlidžana i red mesa. Zadnji red završimo sa patlidžanom, posipamo sa ribanim sirom te zapečemo u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Nakon 15 - ak minuta izvadimo iz pećnice te zalijemo royal smjesom koju smo napravili od jaja, mlijeka i muškatnog oraščića te nastavimo peći. Musaka je gotova kada se smjesa stisnula. Serviramo uz salatu po izboru. Ukoliko koristimo 450 g mljevenog mesa sve namirnice umanjujemo za 1/3.
Chilli con carne u tortilji
Meksička kuhinja jedna je od najpoznatijih svjetskih gastronomija koja se udomaćila i kod naših gurmana. Vrlo je razigrana, puna boja i okusa, baš kao i temperamentna meksička kultura. Okusite Meksiko na svom tanjuru te isprobajte popularno jelo Chilli con carne.
za 4 osobe
Priprema: 35 min
PIK Mljeveno juneće meso 450 g
Luk 1 komad
Grah 70 g
Kukuruz 70 g
Maslac 50 g
Crvena paprika 50 g
Zelena paprika 50 g
Rajčica pire 50 g
Sir 100 g
Peršin 20 g
Češnjak 10 g
Sol 20 g
Papar 10 g
Chilli 2 g
Ulje 5 ml
Tortilje 8 komada
Sitno sjeckani luk prepržimo na maslacu, dodamo mljeveno juneće meso te začinimo sa soli, paprom, chillijem, peršinom i pireom od rajčice. Sve zajedno podlijemo temeljcem i pustimo da kuha. U tavici na malo ulja popržimo papriku rezanu na rezance te začinimo sa soli i paprom te dodamo grah i kukuruz. Sve zajedno prepržimo još dvije minute te dodamo mesu, ukoliko je potrebno podlijemo sa malo temeljca pustimo da se poveže. Tortilje napunimo sa smjesom, dodamo tabasco i naribani sir, zatvorimo sa svih strana i tortilju kratko prepečemo na tavici ili ispečemo u pećnici. Tortilje serviramo na ljutom umaku od rajčice ili na blagom umaku od vrhnja. Ukoliko koristimo 850 g mljevenog mesa sve namirnice ćemo uvećati za 1/3.
PIK pakirano svježe mljeveno meso sadrži samo najkvalitetnije komade mesa te se može pohvaliti oznakom Hrvatske poljoprivredne agencije „Meso hrvatskih farmi“, što garantira domaće porijeklo sirovina.
Iako je PIK mljeveno meso uvijek savršenog okusa, Branko Ognjenović za ovu priliku otkrio je nekoliko trikova kako jelo učiniti još ukusnijim i savršenijim: „Bilo kakvoj mješavini mljevenog mesa uvijek treba dodati malo vruće vode kako bi bila sočnija i rahlija. Kod začinjavanja treba obratiti pozornost koje smo još namirnice dodali mljevenom mesu. Ukoliko smo na primjer dodali slaninu ili pršut te slične namirnice koje oslobađaju dodatne arome i soli treba obratiti pozornost na dodane količine kako mješavina ne bi bila preslana.“
Jasna Mikačić, Branko Ognjenović i Antonija Blaće