Gastro
Gastro

Proljetno osvježenje

Proljetno osvježenje
Slastice s voćem

S proljećem dolazi i vrijeme za nove okuse, mirise i recepte! Zasigurno ne biste imali ništa protiv kakve fine pite, ukusnog parfea ili raskošne torte i voća kao nadjeva. Pravo je vrijeme za pripremu slastica koje uključuju raznoliko sezonsko voće jer dolaze maline, jagode, ribizli, borovnice, kupine. Voće možete odabrati ovisno o sezoni i ukusu, a također birati hoćete li izabrati tortu, bez koje je nezamisliva bilo koja svečanija prigoda, ili se pak odlučiti za manje zahtjevnu voćnu torticu od prhkog tijesta. Odlične su i kreme od svježeg sira, u kojima kao preljev možete koristiti bobičavo voće. Uz popodnevnu kavu zasladite se tortom s malinama i makom, čiji vam recept donosi Slastičarnica M&M iz zagrebačkog Rudeša. Za čitateljice portala Žena.hr pripremili su još jedan recept voćnog okusa: parfe od vanilije.   Torta s malinama i makom Biskvit:6jaja200g šećera200g brašna100g makakorica jednog limuna i naranče Krema:6 žumanaca300g šećera300g gustina10g vanilin šećera3dcl mlijeka6dcl slatkog vrhnja 400g malina za dekoraciju Postupak:Biskvit:Istučemo bjelance. Umiješamo polako žumance, a z atim brašno, koricu limuna i naranče, te mak i sve dobro ručno izmiješamo. Stavimo u kalup i pečemo na 180 stupnjeva 20-ak minuta.

Parfe od vanilije sa svježim sjeckanim voćem Biskvit:6jaja200g šećera200g brašna10g vanilin šećera Krema:4dcl mlijeka4g želatine10g vanilin šećera200g šećera8dcl slatkog vrhnja6 žumanaca160g sjeckanog svježeg voća0,50l šlaga za dekoraciju Postupak:Istučemo bjelance,dok se miješa dodajemo žumance, stavimo u kalup i pečemo na 180 stupnjeva  20- ak minuta. Krema:Polovicu mlijeka zamiješamo sa želatinom i šećerom, a u ostatak dodamo vanilin šećer i žumance, te kuhamo dok ne provrije. U međuvremenu izmiksamo slatko vrhnje, a u kremu dodamo iskosano svježe voće i sve izmiješamo .Izlijemo u kalup u koji smo već stavili biskvit i pustimo da se stegne. Kad se stegne, izvadimo iz kalupa obmažemo šlagom i dekoriramo voćem po vlastitoj želji.

(M.G.)