Gastro
Gastro

Pripremite lubenicu na neobične i zanimljive načine

Pripremite lubenicu na neobične i zanimljive načine
Ako volite eksperimentirati – isprobajte ove recepte

Lubenica je voće koje je odlično samo po sebi. Vjerojatno ste doživjeli trenutke kada ste na vruć ljetni dan uživali u hladnoj, osvježavajućoj lubenici…Ako ste ljubitelji lubenica možda ste pokušali i malo eksperimentirati s ovim ukusnim voćem. Lubenica je slatka, no ne previše slatka, pa odlično ide i s kiselim i slanim. Ako volite isprobavati nove stvari, mi vam dajemo ideje što napraviti s lubenicom (još dok je ima), a vi pak se bacite na degustiranje…

Narežite lubenicu na kocke i natopite ih u rum (po želji) i onda zamrznite. Kad ste spremni poslužiti ih, pospite ih s malo soli i smeđim šećerom. Ova slatko slana kombinacija je izvrsna!

Lubenicu narezanu na kocke (5cm najmanje) marinirajte s malo maslinovog ulja i zatim stavite na roštilj, minutu do dvije na svakoj strani (nemojte upotrijebiti previše zrelu lubenicu jer će se raspasti na vrućini). Nakon roštiljanja pospite je svježom metvicom ili bosiljkom i servirajte zasebno ili uz ribu sa žara.

Tanka šnita lubenice ići će odlično u sendvič umjesto rajčice! Samo se pobrinite da kruh namažete majonezom ili senfom kako se kruh ne bi razmočio od lubenice.

Tropska salsa od lubenice 1 šalica lubenice, bez koštica, narezana na male kockice1 šalica manga, narezanog na male kockice1 šalica krastavca, oguljenog  narezanog na kockice1 ljuta papričica, sitno nasjeckana4 žlice soka od limete2 žlice nasjeckanog lišća korijandra1 žličica nasjeckanog svježeg peršina Sve izmješajte u posudi, posolite i popaprite. Pokrijte i ostavite da se hladi 30 minuta. Salsu možete jesti uz svježe povrće ili tortilla čips. Piletina s lubenicom Cijelo pile posolite, začinite po želji, i stavite peći. Pred kraj pečenja (nekih petnaestak minuta) u pile stavite veće kocke lubenice kak bi ona dala dodatan okus piletini. Druga opcija je da napravie pire od lubenice i mažete ga povremeno po mesu dok se peče.   Salata s lubenicom Lubenica se može na salatu pripremiti na mnogo načina. Mi ćemo spomenuti samo nekoliko kombinacija: 1. lubenica, ružmarin i feta sir (sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem), 2. lubenica, rukola , feta sir i masline ((sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem, te po želji balzamičnim octom), 3. Lubenica, feta sir, crveni ili ljubičasti luk, listići svježe mente (sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem).

Umak za roštilj od lubenice 1 šalice soka od lubenice (iscijedite je sokovnikom ili mikserom napravite pire) 1 šalice balzamičnog octa 1 šalice smeđeg šećera 1 šalice soja sosa 2 žlice biljnog ulja 2 žlice senfa 2 sitno nasjeckane glavice češnjaka 2 žlice mljevene crvene paprike Pomiješajte sok od lubenice, ocat, šećer, soja sos, ulje, senf, češnjak i papriku. Prelijte preko povrća, piletine, svinjetine ili ribe  i ostavite nekoliko sati na hladnome da se marinira. Istim umakom prelijevajte za vrijeme pečenja. Lubenica sa sjemenkama komorača 1 žlica sjemenki komorača2 žlice krupne soli12 šnita velike lubenice (ohlađene)2 limete narezana na šnite Zagrijte tavu i u njoj prepržite sjemenke komorača dok ne potamne. Izvadite sjemenke iz tave u mužar, dodajte sol i grubo izmeljite. Posipajte po lubenici i poslužite s limetom.

Pohana lubenica 1 lubenica (oko 3kg)3 šalice ulja za pohanjepola šalice kukuruznog brašna2 bjelanjka, umućena2 žlice vode3 šalice glatkog brašnašećer u prahu Prepolovite lubenicu po dužini, i onda još jednom (ponovo po dužini). trebali biste dobiti 4 dugačka trokutasta komada. Maknite koru, i onda te četvrtine po dužini razrežite na šnite debljine oko 3 cm. i nakon toga svaku šnitu razrežite na još manje trokutiće. U umućene bjelanjke i vodu, umješajte kukuruzno brašno. Komade lubenice prvo uvaljajte u bijelo glatko brašno i onda umočite u smjesu s bjelanjcima i stavite peći u vrelo ulje. Pecite dok ne poprimi zlaćano smečkastu boju. Pohanu lubenicu pospite šećerom u prahu. Kup s lubenicom 500 g   svježeg ricotta sira100 g   krem sira (dukatela, abc sir ili nešto slično)1 šalica mlijeka1 šalica šećera2 žlice ruma1 žličica naribane kore limunapola žličice vanilije1/8 žličice soli1/3 šalice vrhnja za šlagoko 1.5 kg lubenice bez koštica narezana na male kockicenaribana crna čokolada Izmiksajte sireve, mlijeko, šećer, rum, limunovu koricu, vaniliju i sol mikserom oko jedne minute, dodajte vrhnje za šlag i miksajte još minutu –dvije. Smjesu stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata. Kuglice sladoleda poslužite uz lubenicu i pospite naribanom čokoladom.

Lubenica s limunom i medom na žaru nekoliko komada lubenicemed za mazanje lubenice sol od 2 limetenaribana korica od pola limete3 žlice meda2 žlice vodemalo cayenne papramalo soli Lubenicu narežite na komade debljine oko 3 cm i svaki namažite medom, pa stavite peći na roštilj. Pecite dok lagano ne posmeđi (oko 2 minute na svakoj strani). Stavite na tanjur i polite s malo sirua od limete i meda.