AJVAR
3 kg crvenih paprika
2 patlidžana
6 žlica octa
3 dl ulja
8 dkg soli
Paprike moraju biti mesnate. I paprike i patlidžani peku se u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Kada su požutjeli izvade se iz pećnice, stave u posudu i pokriju te tako neko vrijeme pare. Nakon desetak minuta ogule se, očiste od sjemenki i peteljki te samelju u stroju za mljevenje mesa.
Nakon toga mljevena smjesa stavlja se u veću posudu i peče uz dodatak octa, ulja i soli. Gotov ajvar sipa se u čiste vruće staklenke (kako ne bi puknule kada ih punite vrelim ajvarom).
Punite u čiste, sterilizirane, vruće flašice do vrha, sa žlicom ili štapićem dobro popikajte sve u flašici kako se ne bi stvorili džepovi sa zrakom. Zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Tako neka stoje oko 5 minuta, preokrenite ih i zamotajte u deku da se postepeno ohlade.