Prevrnuti kolač s breskvama i borovnicama kao stvoren za ljetna druženja

Ništa ne opisuje ljeto tako dobro kao ovaj osvježavajući i slatki, a lagani kolač sa sezonskim voćem

Sloj karamele, breskvi i borovnica u kombinaciji sa slatkim i sočnim biskvitom baš je onaj sezonski lagani kolač koji nam ovih dana treba. A mi smo ga odlučile napraviti u 'prevrnutoj' verziji. Za one koji nisu upoznati, prevrnuti kolač je kolač pečen sa slojem karamele i voća na dnu i biskvitom na vrhu. Kada ga izvadiš iz kalupa i prevrneš, voće postaje gornji, a biskvit donji dio. Ne samo da izgleda neodoljivo, već je i neodoljivo ukusan jer se voće karamelizira sa šećerom i maslacem na dnu te stvara kombinaciju okusa koju je jednostavno nemoguće nadmašiti.

Sastojci

3 velike breskve
250 grama borovnica
5 žlica maslaca
130 grama smeđeg šećera
140 grama brašna
100 grama šećera
1.5 žličica praška za pecivo
0.5 žličice soli
75 grama maslaca
120 mililitara mlijeka
1 veće jaje
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.

02.

Za karamelu i voće: U okruglom kalupu od 22 cm dodaj 5 žlica maslaca i pospi sa 130 g smeđeg šećera. Stavi u pećnicu da se otopi i nekoliko puta promiješaj tijekom pečenja. Kad se smjesa otopi u karamelu, posloži narezane breskve i cijele borovnice na koji god način želiš, jedino je važno da dobro popuniš cijelo dno kalupa.

03.

Za kolač: U velikoj zdjeli s električnom miješalicom pomiješaj 75 g maslaca sa 100 g bijelog šećera. Dodaj jaje i ponovno izmiješaj. Dodaj ekstrakt vanilije, a zatim i brašno, prašak za pecivo i sol te polako dodaj i mlijeko. Dobro pomiješaj, ali nemoj pretjerati. Pažljivo izlij smjesu preko voća i poravnaj. Trebala bi prekriti cijelu ili većinu površine kalupa.

04.

Peci 35-45 minuta, sve do gornji sloj ne dobije lijepu zlatno smeđu boju, a površina je spužvaste teksture na dodir. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi nekoliko minuta prije nego li izvadiš kolač iz kalupa. Ipak, pripazi da to učiniš dok se kolač ne ohladi jer će se u suprotnom karamela početi stvrdnjavati i zalijepit će voće na dno kalupa. Stoga pažljivo prođi glatkim nožem oko rubova kako bi kolač otpustio, na vrh stavi tanjur ili rešetku te preokreni kolač držeći kalup s obje strane (nemoj zaboraviti na kuhinjsku krpu ili rukavice za zaštitu od topline!)

Savjet

Kalup za torte bez uklonjivog dna je najbolji za 'prevrnute kolače'. Ako je non stick - još i bolje. Ipak, ako upotrebljavaš uobičajeni kalup s uklonjivim dnom, pobrini se dobro da nigdje ne propušta i da ne postoji mogućnost curenja tekućina jer će i karamel i voćni sokovi htjeti procuriti, a ako im se otvori i najmanje moguće mjesto, izgorjet će na dnu pećnice.

A.Š.
29.6.2021.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.