Francuska juha od luka sa sufleom
Sastojci:
Za juhu:
3 žlice maslinovog ulja
20 g maslaca
1/2 žličice šećera
1/2 kg luka - oguljenog i narezanog
5 šalica temeljca od povrća
4-6 šnita tost kruha s maslacem
Za sufle:
20 g maslaca
1 i pol žlice brašna
2/3 šalice toplog mlijeka
1/2 žličice senfa
sol i papar po ukusu
2 žumanjka, umućena
4 žlice naribanog tvrdog sira koji se dobro topi (Cheddar, Gouda, parmezan)
3 bjelanjaka
1 žličica krušnih mrvica
Priprema:
Zagrijte maslac u posudi i dodajte mu maslinovo ulje i šećer. Na tome popržite kolutiće luka dok ne postanu zlatne boje. Uljite temeljac i nakon što provrije, kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri. Ostat će dovoljno za otprilike 4 šalice (potrebne su vam vatrostalne koje možete peći u pećnici).
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na maslacu u dubokoj tavi popržite brašno. Ulijte mlijeko i dobro promiješajte te nastavite kuhati, stalno miješajući, dok ne dobijete glatki umak. Dodajte i senfom, papar i sol. Na kraju maknite s vatre i umiješajte i sir.
Pustite da se umak ohladi, zatim u umak umiješajte i žumanjke. U drugoj posudi do čvrstog umutite bjelanjke s prstohvatom sol. Pa te bjelanjke umiješajte jako lagano u umak od sira.
Ulijte juhu u posudice za pečenje i na nju stavite tost kruh. Preko tosta stavite sufle smjesu. Posipajte s krušnim mrvicama, sirom i tankim listićima maslaca. Pecite oko 20 minuta ili dok sufle ne naraste i postane zlatne boje. Poslužite odmah.