Ispričavamo se svima koji ne podnose laktozu odmah sada na početku - jer odoljeti ovim receptima zaista će biti teško.
Ako se nas pita svaka hrana bolja je sa sirom, upravo zato ovog puta vam donosimo zanimljive recepte prepune ove mliječne divnosti koje lako sami možete napraviti
Tjestenina u umaku od četiri sira
Sastojci :
1 šalica tjestenine - pužića
1/2 šalice mlijeka
1 grančica ružmarina
1 grančica timijana
1 češanj češnjaka
1 lovorov list
60 g maslaca
30 g bijelog glatkog brašna
prstohvat bijelog papra
1/3 žličice muškatnog oraščića
15 g naribanog parmezana
20 g Cheddar sira
15 g Brie sira
20 g Emmentaler sira
malo maslinovog ulja
Priprema:
Skuhajte pužićeal dente u slanoj vodi. Nakon kuhanja procijedite i pomiješajte s maslinovim uljem. Na maslacu popržite brašno. Kratko prokuhajte mlijeko s ružmarinom, timijanom, lovorovim listom i češnjakom. Ulijte procijeđeno mlijeko u brašno i dobro promiješajte da ne bude grudica, te kuhajte dok se ne zgusne malo. Začinite solju i paprom, dodajte i muškatni oraščić. U umak dodajte naribani parmezan i ostala tri sira, naribana. Pužiće pomiješajte s umakom i poslužite.
Krumpir zapečen sa sirom – pizza style
Foto: Con Poulos
Sastojci:
4 veća krumpira, oprana, osušena, ispikana oštrim nožem
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
1 srednji veliki luk, nasjeckan
1 šalica gljiva, očišćenih i narezanih gljiva
1/2 šalice narezane salame
200 g umak od rajčice sa začinima za pizzu
1 šalica naribane mozzarelle
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200° C. Stavite papir za pečenje na lim. Natrljajte krumpir s 1 žlicom maslinovog ulja, zatim pospite solju. Stavite krumpir na tanjur i u mikrovalnu pećnicu sve dok ne omekša, oko 10 minuta, okrećući ga na pola vremena. Nakon toga stavite krumpir na lim za pečenje. Pecite dok ne postanu hrskavi izvana, oko 15 minuta.
Preostalo ulje zagrijte u velikoj tavi i na njemu pirjate prvo luk, pa onda i gljive oko 5 minuta. Ugasite i umiješajte salamu i začinjeni umak od rajčice, i dodajte malo soli i papra.
Izvadite krumpir iz pećnice. Pažljivo napravite prorez na vrhu svakog krumpira; stisnuti krajeve da se otvori. Vilicom malo izdrobite unutrašnjost krumpira, pa ih "napunite" mješavinom salame i rajčice i na kraju pospite naribanom Mozzarellom. Stavite peći ispod grilla u pećnici 2-5 minuta - dok se sir ne otopi i zarumeni. Poslužite odmah.
Francuska juha od luka sa sufleom
Sastojci:
Za juhu:
3 žlice maslinovog ulja
20 g maslaca
1/2 žličice šećera
1/2 kg luka - oguljenog i narezanog
5 šalica temeljca od povrća
4-6 šnita tost kruha s maslacem
Za sufle:
20 g maslaca
1 i pol žlice brašna
2/3 šalice toplog mlijeka
1/2 žličice senfa
sol i papar po ukusu
2 žumanjka, umućena
4 žlice naribanog tvrdog sira koji se dobro topi (Cheddar, Gouda, parmezan)
3 bjelanjaka
1 žličica krušnih mrvica
Priprema:
Zagrijte maslac u posudi i dodajte mu maslinovo ulje i šećer. Na tome popržite kolutiće luka dok ne postanu zlatne boje. Uljite temeljac i nakon što provrije, kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri. Ostat će dovoljno za otprilike 4 šalice (potrebne su vam vatrostalne koje možete peći u pećnici).
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na maslacu u dubokoj tavi popržite brašno. Ulijte mlijeko i dobro promiješajte te nastavite kuhati, stalno miješajući, dok ne dobijete glatki umak. Dodajte i senfom, papar i sol. Na kraju maknite s vatre i umiješajte i sir.
Pustite da se umak ohladi, zatim u umak umiješajte i žumanjke. U drugoj posudi do čvrstog umutite bjelanjke s prstohvatom sol. Pa te bjelanjke umiješajte jako lagano u umak od sira.
Ulijte juhu u posudice za pečenje i na nju stavite tost kruh. Preko tosta stavite sufle smjesu. Posipajte s krušnim mrvicama, sirom i tankim listićima maslaca. Pecite oko 20 minuta ili dok sufle ne naraste i postane zlatne boje. Poslužite odmah.
Zvjezdice od sira
Foto: Iain Bagwel
Sastojci:
2 i pol šalice naribanog Cheddar sira
1/2 šalice maslaca, omekšanog
3 žlice vrhnja za kuhanje
1 žličica soli
1 i pol šalica svenamjenskog brašna
1 i pol šalica naribanog Parmezana
3 žlice sitno sjeckanog svježeg bosiljka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Mikserom pomiješajte Cheddar, maslac, vrhnje i sol. Kad se sve spoji postupno dodajte brašno, Parmezan i bosiljak, miješajući samo dok se sve ne spoji
Stavite smjesu na pobrašnjenu površinu. Podijelite na 4 jednaka dijela i spljoštite svaki u disk pa zavaljate na debljinu od otprilike 3 centimetra. Kalupićem izrežite zvjezdice i stavite peći 11 do 14 minuta ili dok ne pozlati.
Oreo cheesecake
Sastojci:
25 Oreo keksa
4 žlice rastopljenog maslaca
400 g krem sira
4 žlice kukuruznog škroba
1 šalica šećera
4 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
2 40 g rastopljene čokolade
300 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.
Smrvite 20 Oreo keksa i pomiješajte s rastopljenim maslacem pa ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje. Umutite krem sir, šećer i kukuruzni škrob. Nakon što postane kremasto, umiješajte jedno po jedno jaje te ekstrakt vanilije. Dodajte i rastopljenu čokoladu i vrhnje. Preostale kekse smrvite i umiješajte u smjesu. Ulijte smjesu preko kore i pecite oko 10 minuta. Smanjite toplinu na 100 stupnjeva C i pecite 2 sata. Kad ugasite pećnicu, ostavite kolač u njoj da se ohladi dva sata i zatim u hladnjaku preko noći. Ukrasite listićima mente. Narežite i poslužite.
Karamelizirani sirni dip za jabuke
Foto: Jennifer Davick
Sastojci:
250 g krem sira, omekšanog
1/2 čaše smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
100 ml vrhnja za šlag
1 žlica granuliranog šećera
kriške svježe jabuke
Priprema:
Pomiješajte prva 3 sastojka samo dok ih ne uklopite. Stavite u manju vatrostalnu posudu i zagladite površinu. Pokrijte i ohladite 2 do 8 sati.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i stavite rešetku oko 12-15 cm ispod gornjih grijača. Uzmite posudicu sa sirom i pospite ga granuliranim šećerom. Napunite lim za pečenje torte ledom i stavite posudu sa sirom u lim. Zapecite 5 minuta ili dok se šećer ne otopi i karamelizira. Ostavite 5 minuta, pa poslužite s kriškama jabuke.