Snickers domaći sladoled
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 100 g neslanog kikirikija
- 100 g mliječne čokolade po izboru
- 3 žlice karamele
- 150 g kristal šećera
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- štapić vanilije ili 2 žličice ekstrakta
- 50 g glatkog brašna
- 150 g grčkog jogurta
- Žumanjke umuti sa šećerom, ekstraktom vanilije, brašnom i polovicom mlijeka. Drugu polovicu mlijeka stavi da se skuha na pari, a kada zavrije ukloni s vatre i dodaj u mješavinu hladnog mlijeka i jaja. Sve zajedno vrati na vatru i kuhaj uz konstantno miješanje dok se ne zgusne kao puding. Sve skupa makni s vatre i dodaj grčki jogurt te ostavi kremu da se ohladi.
- Dok se krema hladi, od šećera pripremi karamelu. Jednostavno stavi šećer na vatru i čekaj da se rastopi, a kada se karamelizirao dodaj mu malo vode, limunovog soka i sve skupa kuhaj dok se ne zgusne kao sirup.
- Zatim običan, neslani kikiriki proprži na suhoj tavi i zatim istuci na sitne komadiće. Rastopi čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Zatim pripremi plastične posude za zamrzavanje i prvo u njih presipaj kremu od žumanjaka, onda tu kremu posipaj pečenim kikirikijem, a onda završno prelij sve čokoladom i karamelom. Sladoled stavi hladiti na najmanje 3 sata.