Pretvori svoju kuhinju u slastičarnicu i pripremi neki od ovih odličnih DIY domaćih sladoleda

Nema nam draže ljetne slastice od kremastih sladoleda, a kako bi i kod kuće mogla uživati u rapsodiji okusa ovog iznimno popularnog tipa deserta, donosimo ti pet recepata za domaći DIY sladoled koji možeš napraviti u vlastitoj kuhinji

Pretvori svoju kuhinju u slastičarnicu i pripremi neki od ovih odličnih DIY domaćih sladoleda

Sladoled je jedna od onih slastica koja nam je dostupna tijekom čitave godine, ali nam najviše godi u ljetnim i proljetnim mjesecima kada tražimo osvježenje od sparina i visokih temperatura.

Image

Brzo i fino: Tri jednostavna recepta za ukusne popečke od tikvica


Lagani, osvježavajući i kremasti, sladoledi su savršena ljetna poslastica, a danas ih možemo pronaći u gotovo svim kombinacijama okusa, tekstura i boja. 


Od bogatih čokoladnih do laganih voćnih, izbor je ogroman, pa svatko može pronaći okus koju mu najbolje odgovara. Ipak, unatoč tome što u odnosu na neke torte ili slastičarske kreme sladoled nije težak desert i relativno je niskokaloričan, on i dalje može sadržavati mnogo šećera, masti i ugljikohidrata koji nam u velikim količinama mogu usporiti metabolizam i dovesti do osjećaja težine u želucu. 

Kupovini, industrijski sladoledi nerijetko su krcati umjetnim zaslađivačima i mastima, a uz dodatke kao što su orašidi, razni preljevi i komadići keksa mogu postati prave kalorijske bombe. Upravo zato bi se trebala okrenuti svojoj kuhinji i jednostavno u vlastitom domu naučiti pripremati odlične kremaste sladolede koji će biti i zdraviji i ukusniji od onih kupovnih. 


Neovisno o tome voliš li više čokoladne ili voćne okuse, donosimo ti pet recepata za sjajan domaći sladoled među kojima ćeš sigurno pronaći jedan po svom ukusu. Priprema je jednostavna i brza, a namirnice većinom jeftine i lako dostupne, pa doista nema razloga zašto bi jela lošije kupovne inačice ovih sjajnih deserata koje možeš i sama uz malo truda pripremiti. 

Domaći sladoled od kokosa

Priprema kokosovog mlijeka:  
Vodu i kokosovo brašno stavi u lonac i zagrijavaj na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom. Kada proključa, kuhaj još 2-3 min. Makni s vatre i ostavi da odstoji 4-5 min. Zatim smjesu prebaci u multipraktik i miksaj nekoliko minuta na najvećoj brzini dok se ne dobije smjesa nalik kašici. Na posudu stavi cjedilo, a preko cjedila rasprostri gazu i zatim na nju izlij smjesu kokosa i vode. Gazu zatvori, dobro stisni i napravi zavežljaj pa rukama stišći i cijedi. Ono što će se cijediti iz gaze je kokosovo mlijeko.

Priprema sladoleda:

Slatko vrhnje istuci u čvrst šlag, a bijelu čokoladu otopi i ostavi da se malo ohladi. U posebnoj posudi mikserom istuci kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Tuci dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići, a zatim u tu smjesu malo po malo dodaj šlag uz stalno miješanje pjenjačom. Na kraju dodaj otopljenu čokoladu i kokosovo brašno pa sve zajedno istuci mikserom. Dobivenu smjesu izlij u plastičnu posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na najmanje 4 sata.

Sastojci:

  • Domaće kokosovo mlijeko
  • 250 ml vode
  • 60 g kokosovog brašna
  • Sladoled
  • 150 ml kokosovog mlijeka
  • 150 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 75 g šećera
  • 75 g bijele čokolade
  • 4 žlice kokosovog brašna
  • 1/2 žličice arome vanilije

Domaći sladoled od limuna

Priprema:

Bjelanjke umuti u čvrsti snijeg u koji si dodala prstohvat soli. Koricu limuna naribaj na sitnom ribežu i pomiješaj sa sokom cijelog jednog limuna i sa kristal šećerom. Sve stavi kuhati na slaboj vatri dok ne dobiješ gusti sirup. Zatim sirup malo procijedi od koštica i korice, a onda ga takvog vrućeg dodaj snijegu od bjelanjaka sve skupa muteći mikserom. Snijeg bi trebao postati sjajan i gust. Slatko vrhnje umuti kao klasičan šlag, a zatim ga dodaj umućenim bjelanjcima sa sirupom i sve dobro, ali nježno sjedini špatulom. Smjesu prelij u plastične posude i ostavi u zamrzivaču preko noći.

Sastojci:

  • 150 gr kristal šećer
  • 1 limun
  • 3 bjelanjka
  • 250 ml slatkog vrhnja

Snickers domaći sladoled

Priprema:

Sastojci:

  • 100 g neslanog kikirikija
  • 100 g mliječne čokolade po izboru
  • 3 žlice karamele
  • 150 g kristal šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • štapić vanilije ili 2 žličice ekstrakta
  • 50 g glatkog brašna
  • 150 g grčkog jogurta 
  • Žumanjke umuti sa šećerom, ekstraktom vanilije, brašnom i polovicom mlijeka. Drugu polovicu mlijeka stavi da se skuha na pari, a kada zavrije ukloni s vatre i dodaj u mješavinu hladnog mlijeka i jaja. Sve zajedno vrati na vatru i kuhaj uz konstantno miješanje dok se ne zgusne kao puding. Sve skupa makni s vatre i dodaj grčki jogurt te ostavi kremu da se ohladi.
  • Dok se krema hladi, od šećera pripremi karamelu. Jednostavno stavi šećer na vatru i čekaj da se rastopi, a kada se karamelizirao dodaj mu malo vode, limunovog soka i sve skupa kuhaj dok se ne zgusne kao sirup.
  • Zatim običan, neslani kikiriki proprži na suhoj tavi i zatim istuci na sitne komadiće. Rastopi čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Zatim pripremi plastične posude za zamrzavanje i prvo u njih presipaj kremu od žumanjaka, onda tu kremu posipaj pečenim kikirikijem, a onda završno prelij sve čokoladom i karamelom. Sladoled stavi hladiti na najmanje 3 sata.

Domaći sladoled od dinje

Priprema:

Limun dobro operi pa ga oguli i žutu koricu nareži na tanke rezance. Rezance zatim prokuhaj u 2 dl vode u kojoj si prethodno rastopila šećer. Koricu zatim izvadi i stavi u hladnjak, a sirup stavi da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dinju očisti od koštica i kore te ju nareži na kocke te miksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu. Kremi od dinje onda dodaj ohlađeni sirup i sok pola limuna te sve sjedini sa tučenim vrhnjem. Dobivenu smjesu presipaj u posude i stavi na hlađenje. Sladoled poslužiti s kuhanom i zašećerenom limunovom koricom.

Sastojci:

  • 70 dag dinje
  • 150 g šećera
  • 4 dl tučenog slatkog vrhnja
  • 1 limun

Zdravi domaći sladoled od jagoda

Priprema:

Ako već nemaš smrznute jagode, svježe stavi dan prije pripreme ovog sladoleda u zamrzivač. Sljedeći dan jagode izvadi i ostavi ih na sobnoj temperaturi 5 minuta da se malo odmrznu. Stavi ih potom u blender, dodaj im meda ili agavinog sirupa po ukusu, 2 čaše jogurta i par kapi limunovog soka te sve dobro izmiksaj. Kada dobiješ finu glatku kremu stavi sladoled na hlađenje na par sati.

Sastojci:

  • 300 g jagoda
  • 2 jogurta sa okusom limuna ili običan jogurt
  • malo meda