403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Pretvori svoju kuhinju u slastičarnicu i pripremi neki od ovih odličnih DIY domaćih sladoleda

Pretvori svoju kuhinju u slastičarnicu i pripremi neki od ovih odličnih DIY domaćih sladoleda
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Nema nam draže ljetne slastice od kremastih sladoleda, a kako bi i kod kuće mogla uživati u rapsodiji okusa ovog iznimno popularnog tipa deserta, donosimo ti pet recepata za domaći DIY sladoled koji možeš napraviti u vlastitoj kuhinji

Sladoled je jedna od onih slastica koja nam je dostupna tijekom čitave godine, ali nam najviše godi u ljetnim i proljetnim mjesecima kada tražimo osvježenje od sparina i visokih temperatura.  

Lagani, osvježavajući i kremasti, sladoledi su savršena ljetna poslastica, a danas ih možemo pronaći u gotovo svim kombinacijama okusa, tekstura i boja.   

Od bogatih čokoladnih do laganih voćnih, izbor je ogroman, pa svatko može pronaći okus koju mu najbolje odgovara. Ipak, unatoč tome što u odnosu na neke torte ili slastičarske kreme sladoled nije težak desert i relativno je niskokaloričan, on i dalje može sadržavati mnogo šećera, masti i ugljikohidrata koji nam u velikim količinama mogu usporiti metabolizam i dovesti do osjećaja težine u želucu.  Kupovini, industrijski sladoledi nerijetko su krcati umjetnim zaslađivačima i mastima, a uz dodatke kao što su orašidi, razni preljevi i komadići keksa mogu postati prave kalorijske bombe. Upravo zato bi se trebala okrenuti svojoj kuhinji i jednostavno u vlastitom domu naučiti pripremati odlične kremaste sladolede koji će biti i zdraviji i ukusniji od onih kupovnih.   

Neovisno o tome voliš li više čokoladne ili voćne okuse, donosimo ti pet recepata za sjajan domaći sladoled među kojima ćeš sigurno pronaći jedan po svom ukusu. Priprema je jednostavna i brza, a namirnice većinom jeftine i lako dostupne, pa doista nema razloga zašto bi jela lošije kupovne inačice ovih sjajnih deserata koje možeš i sama uz malo truda pripremiti.   

Domaći sladoled od kokosa

Priprema kokosovog mlijeka:   Vodu i kokosovo brašno stavi u lonac i zagrijavaj na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom. Kada proključa, kuhaj još 2-3 min. Makni s vatre i ostavi da odstoji 4-5 min. Zatim smjesu prebaci u multipraktik i miksaj nekoliko minuta na najvećoj brzini dok se ne dobije smjesa nalik kašici. Na posudu stavi cjedilo, a preko cjedila rasprostri gazu i zatim na nju izlij smjesu kokosa i vode. Gazu zatvori, dobro stisni i napravi zavežljaj pa rukama stišći i cijedi. Ono što će se cijediti iz gaze je kokosovo mlijeko.   Priprema sladoleda:   Slatko vrhnje istuci u čvrst šlag, a bijelu čokoladu otopi i ostavi da se malo ohladi. U posebnoj posudi mikserom istuci kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Tuci dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići, a zatim u tu smjesu malo po malo dodaj šlag uz stalno miješanje pjenjačom. Na kraju dodaj otopljenu čokoladu i kokosovo brašno pa sve zajedno istuci mikserom. Dobivenu smjesu izlij u plastičnu posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na najmanje 4 sata.  

Sastojci:

Domaće kokosovo mlijeko

250 ml vode

60 g kokosovog brašna

Sladoled

150 ml kokosovog mlijeka

150 g punomasnog kiselog vrhnja

150 ml slatkog vrhnja

75 g šećera

75 g bijele čokolade

4 žlice kokosovog brašna

1/2 žličice arome vanilije

Domaći sladoled od limuna

Priprema:   Bjelanjke umuti u čvrsti snijeg u koji si dodala prstohvat soli. Koricu limuna naribaj na sitnom ribežu i pomiješaj sa sokom cijelog jednog limuna i sa kristal šećerom. Sve stavi kuhati na slaboj vatri dok ne dobiješ gusti sirup. Zatim sirup malo procijedi od koštica i korice, a onda ga takvog vrućeg dodaj snijegu od bjelanjaka sve skupa muteći mikserom. Snijeg bi trebao postati sjajan i gust. Slatko vrhnje umuti kao klasičan šlag, a zatim ga dodaj umućenim bjelanjcima sa sirupom i sve dobro, ali nježno sjedini špatulom. Smjesu prelij u plastične posude i ostavi u zamrzivaču preko noći.  

Sastojci:

150 gr kristal šećer

1 limun

3 bjelanjka

250 ml slatkog vrhnja

Snickers domaći sladoled

Priprema:

Sastojci:

100 g neslanog kikirikija

100 g mliječne čokolade po izboru

3 žlice karamele

150 g kristal šećera

500 ml mlijeka

5 žumanjaka

štapić vanilije ili 2 žličice ekstrakta

50 g glatkog brašna

150 g grčkog jogurta 

Žumanjke umuti sa šećerom, ekstraktom vanilije, brašnom i polovicom mlijeka. Drugu polovicu mlijeka stavi da se skuha na pari, a kada zavrije ukloni s vatre i dodaj u mješavinu hladnog mlijeka i jaja. Sve zajedno vrati na vatru i kuhaj uz konstantno miješanje dok se ne zgusne kao puding. Sve skupa makni s vatre i dodaj grčki jogurt te ostavi kremu da se ohladi.

Dok se krema hladi, od šećera pripremi karamelu. Jednostavno stavi šećer na vatru i čekaj da se rastopi, a kada se karamelizirao dodaj mu malo vode, limunovog soka i sve skupa kuhaj dok se ne zgusne kao sirup.

Zatim običan, neslani kikiriki proprži na suhoj tavi i zatim istuci na sitne komadiće. Rastopi čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Zatim pripremi plastične posude za zamrzavanje i prvo u njih presipaj kremu od žumanjaka, onda tu kremu posipaj pečenim kikirikijem, a onda završno prelij sve čokoladom i karamelom. Sladoled stavi hladiti na najmanje 3 sata.

Domaći sladoled od dinje

Priprema:   Limun dobro operi pa ga oguli i žutu koricu nareži na tanke rezance. Rezance zatim prokuhaj u 2 dl vode u kojoj si prethodno rastopila šećer. Koricu zatim izvadi i stavi u hladnjak, a sirup stavi da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dinju očisti od koštica i kore te ju nareži na kocke te miksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu. Kremi od dinje onda dodaj ohlađeni sirup i sok pola limuna te sve sjedini sa tučenim vrhnjem. Dobivenu smjesu presipaj u posude i stavi na hlađenje. Sladoled poslužiti s kuhanom i zašećerenom limunovom koricom.  

Sastojci:

70 dag dinje

150 g šećera

4 dl tučenog slatkog vrhnja

1 limun

Zdravi domaći sladoled od jagoda

Priprema:   Ako već nemaš smrznute jagode, svježe stavi dan prije pripreme ovog sladoleda u zamrzivač. Sljedeći dan jagode izvadi i ostavi ih na sobnoj temperaturi 5 minuta da se malo odmrznu. Stavi ih potom u blender, dodaj im meda ili agavinog sirupa po ukusu, 2 čaše jogurta i par kapi limunovog soka te sve dobro izmiksaj. Kada dobiješ finu glatku kremu stavi sladoled na hlađenje na par sati.  

Sastojci:

300 g jagoda

2 jogurta sa okusom limuna ili običan jogurt

malo meda

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx