Poznati food blogeri otkrili su odlične recepte za veganske deserte

Prefine slastice za prste polizati

Poznati food blogeri otkrili su odlične recepte za veganske deserte

Iako se sa slasticama ne smije pretjerivati, ponekad im je uistinu teško odoljeti, a i nema ništa loše u tome da si ponekad malo zasladimo život. 

Ako si osjetljiva na laktozu ili si vegan ili pak se samo želiš zdravije hraniti, onda će te sigurno razveseliti činjenica da postoje mnogi zanimljivi veganski recepti za fine slastice, a neke od njih otkrili su i poznati svjetski gastro blogeri. Odabrali smo one najfinije poput veganskog cheesecakea i otkrivamo ti ih u nastavku.


Foto: Unsplash

Keksići s komadićima čokolade


Sastojci:


1 i 1/4 šalice brašna
pola žličice sode za pečenje
prstohvat soli
1 žličica kukuruznog škroba
pola šalice veganskog margarina (od soje ili kokosa)
pola šalice smeđeg šećera
1 velika žlica bademovog mlijeka
ekstrakt vanilije
1 šalica čokoladnih kapljica (veganskih)

Priprema:

U jednoj posudi pomiješaj brašno, sodu, sol i kukuruzni škrob, a u drugoj margarin, šećer, mlijeko i vaniliju. Spoji suhu i mokru smjesu i miješaj dok se sastojci dobro ne povežu. Na kraju dodaj čokoladne kapljice. Oblikuj kuglice i stavljaj ih na tepsiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci 10-ak minuta na 180 stupnjeva.


Izvor: www.sixvegansisters.com

Veganski cheesecake

Image



Sastojci

Kora:
1 šalica očišćenih datulja
1 šalica oraha

Krema:

1 i pol šalica sirovih indijskih oraščića (prethodno namočenih u vodi=
1 veliki limun
1/3 šalice kokosovog ulja
2/3 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
pola šalice sirupa od agave

 Dodaci po želji:

2 žlice maslaca od kikirikija
1/4 šalice borovnica (svježih ili smrznutih)
3 žlice karamel umaka

Priprema:

U blenderu samelji datulje i orahe tako da dobiješ kremastu smjesu. Po želji možeš dodati i malo soli. Sve sastojke za kremu stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane ujednačena. Smjesu za koru dobro utisni u okrugli kalup i premaži dobivenom kremom. Posluži uz umak po želji.

Izvor: minimalistbaker.com

Vegan brownies


Image

Sastojci:

1 šalica čokoladnih kapljica - otopljenih
1 šalica brapna
malo soli
1/4 žličice sode bikarbone
4 žličice chia sjemenki koje su prethodno nabubrile u vodi (koristi se kao zamjena za jaja)
3/4 šalice (158 g) smeđeg šećera
1/2 šalice kokosovog ulja
1/4 šalice vode
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 šalica čokoladnih kapljica

Priprema:

Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva.

Najprije na pari ili u mikrovalnoj otopi čokoladne kapljice. U jednoj zdjeli pomiješaj brašno, sol i sodu. U drugoj zdjeli pomiješaj zamjenu za jaja, šećer i kokosovo ulje i dobro promiješaj. Dodaj vodu i ekstrakt vanilije. Pomiješaj mokre i suhe sastojke i rastopljenu čokoladu. Na kraju dodaj čokoladne kapljice. Smjesu prebaci u tepsiju i peci oko 35 minuta.

Izvor: jessicainthekitchen.com

Cimet rolice


Sastojci:

2 svježa kvasca
1 šalica tople vode
1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
1 žličica soli
2 i pol šalice brašna
1/4 šalice šećera
2 žlice otopljenog ulja od kokosa
1 žlica cimeta
1/šalice smeđeg šećera
1 i pol šalica šećera u prahu
2-3 žlice vode
malo ekstrakta od vanilije

Priprema:

Kvasac otopi u toploj vodi sa žličicom šećera i ostavi sa strane dok se ne aktivira. Pomiješaj 1/3 šalice ulja od kokosa, sol, 2 šalice brašna i 1/4 šalice šećera. Postepeno dodaj dignuti kvasac i brašno, dok smjesa ne bude mekana i malo ljepljiva. Zamijesi tijesto u okruglu loptu. Ostavi sa strane. Pomiješaj cimet i smeđi šećer u maloj zdjelici. Razvuci tijesto na pobrašnjenoj površini, premaži kokosovim uljem i pospi mješavinom cimeta i smeđeg šećera. Zarolaj i odreži krajeve kako bi obje strane bile ravnomejerne. Dobiveni rolat nareži na 12 rolica. Prekrij folijom i ostavi na toplom oko pola sata, dok se rolice ne udvostruče. Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Prije glaziranja ih malo ostavi da se ohlade. Za glazuru pomiješaj šećer u prahu, vodu i ekstrakt vanilije. Prelij po rolicama.

Izvor: www.sprinkledwithjules.com