Rižoto od gljiva
- 500 g šampinjona
- 1 šalica riže za rižoto
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica bijelog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 150 g parmezana (naribanog)
- Povrtni temeljac
- Svježi peršin
- Papar
- Sol
U dubokoj tavi zagrij maslinovo ulje i ubaci šampinjone koje si očistila od stapki i rukama nakidala na četvrtine. Jednom kada si gljive stavila da se peku, nemoj ih dirati oko 15 minuta kako bi se dobro zapekle. Na njih dodaj nasjeckan češnjak i još zapeci koju minutu. Kada su gljive spremne dodaj rižu koju ćeš također zapeći par minuta. Na rižu dodaj bijelo vino i kuhaj ga dok ne ispari alkohol.
Jednom kada je alkohol ispario dodaj jednu šalicu povrtnog temeljca i kuhaj rižoto uz miješanje dok se temeljac ne upije. Postepeno dodaj još temeljca sve dok se riža potpuno ne skuha. Začini solju, paprom te dodaj maslac i parmezan. Sve skupa dobro promiješaj, dodaj svježi peršin i posluži s malo naribanog parmezana i grančicom peršina.