Kao velika ljubiteljica fine hrane stalno sam u potrazi za načinima kako upotpuniti jela koja svakodnevno pripremam. Iako pojam temeljca nije nešto novo, moram priznati da sam uvijek mislila da je priprema temeljca previše zahtjevan posao s premalo prednosti da bi se u to upuštala, no prije svega nekoliko tjedana uvjerila sam se da je istina potpuno drugačija.
Povrtni temeljac odličan je dodatak mnogim jelima poput rižota, tjestenine, ali i raznih umaka, a svaki bolji kuhar svakodnevno ga koristi za pripremu ukusnih jela. Upravo zato sam se odlučila potražiti dobar recept za povrtni temeljac, a ono što sam pronašla me iznenadilo - za dobar temeljac trebaju ti ni manje ni više nego kuhinjski otpaci.
Sve one trakice oguljene mrkve, ljuske od luka ili okrajci tikvica i patlidžana više nikada neće završiti u mom smeću nego u povrtnom temeljcu. Upravo je to sve što ti treba za ukusan povrtni temeljac. Sve te ostatke povrća jednostavno stavi u lonac, prelij vodom, dodaj pokoji začin i zrno papra te kuhaj sat do dva. Na kraju dodaj soli po želji i procijedi kako bi dobila ukusni eliksir koji će poboljšati svako jelo.
Tako dobiven temeljac prelij u staklenke te ga spremi u hladnjak i koristi svaki put kada pripremaš ručak ili večeru. Sigurno se sada već pitaš 'Anita, pa sve to povrće koje skupljam će postati trulo dok se odlučim skuhati temeljac', ali i za to postoji rješenje. Kore i ljuske te ostatke povrća spremi u vrećicu i pohrani ju u zamrzivač. Tako povrće ostaje svježe, a moći ćeš ga koristiti za dva, tri, pet ili tjedan dana kada se nakupi dovoljno za temeljac.
Priprema temeljca od povrća ne samo da će oplemeniti jelo nego će ti pomoći i da budeš što efikasnija kada je u pitanju iskorištavanje namirnica koje imaš. Na ovaj način ostaci povrća dobiju novu ulogu prije nego što završe u biootpadu, a to je razina samoodrživosti i ekološkog razmišljanja kojoj bi sve trebale težiti.
Sada kada znaš kako pripremiti povrtni temeljac, vrijeme je i da naučiš kako ga najbolje iskoristiti. U nastavku ćeš pronaći tri moja omiljena recepta u kojima povrtni temeljac postaje nezamjenjiv dio i prirodni pojačivač okusa.