Vjerojatno ne možeš zamisliti da zagrizeš u sočni kivi, a da ga prije nisi ogulila pa ti usta budu puna bockave, grube kore. Ni mi, ali nutricionistkinja i naturopat Katherine Maslen za portal Mindbodygreen kaže da se kivi i još nekoliko vrsta voća i povrća koje ćemo ti navesti u nastavku, upravo s korom treba jesti jer je ona bogata nutrijentima koji blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva i prava je šteta baciti je.
Dobro znaš da su vlakna ključna za zdravlje. Složeni ugljikohidrati hrane crijevni mikrobiom, potiču probavu, pomažu u regulaciji šećera u krvi i pomažu u detoksikaciji. Također, hrana koja obiluje vlaknima pomaže ti u mršavljenju.
Velike su šanse da se u tvojoj kanti za smeće ili kompostu trenutno nalazi zavidna količina vlakana. Naime, oko 30 do 40 posto vlakana povrća i voća nalazi se u njegovoj kori. Vlakna u kora voća imaju još jednu funkciju osim gore navedenih - pomažu da se voćni šećeri sporije metaboliziraju, sprječavajući skokove šećera u krvi.
Mnoge kore voća i povrća su jestive, no ima i onih koje nisu, no ne znači da moraju direktno u otpad. Kore avokada, manga i dinje, na primjer, nisu jestive, ali od njih možeš napraviti piling za tijelo. U nastavku ti otkrivamo sedam vrsta voća i povrća za koje više ne vrijedi: "Ogulit ću te, pojest ću te!".