Gastro
Gastro

Povratak u djetinjstvo: Jedu nam se buhtle, a Domaćica Sanja ima super recept

Povratak u djetinjstvo: Jedu nam se buhtle, a Domaćica Sanja ima super recept
Jednostavne, mekane i sočne - ako tražiš recept za savršene domaće buhtle, na pravom si mjestu

Postoji li osoba koju buhtle ne vraćaju u djetinjstvo? Taj miris domaćih, mekanih i sočnih slastica koje su nekad mijesile naše bake i mame, a danas ih mijesimo mi.

Ne znamo za tebe, ali mi smo velike obožavateljice dizanog tijesta u bilo kojoj verziji, a ipak, tople buhtle najviše volimo u kombinaciji s pekmezom Upravo takve su i ove neodoljive buhtle koje smo pronašle na blogu Sanje Mijac, poznatije kao Domaćice "Mislim da nas sve buhtle vežu za vremena kad smo bili mali i kad su ih mijesile naše bake, a danas ih mijesimo i mi mladi i to je baš lijepo, svaki put kad mi kuća zamiriše na njih osjećam onaj blagi ponos u sebi", napisala je Sanja na svom blogu, a mi se u potpunosti slažemo. Sanja ističe kako je najbitnije dobro zamijesiti tijesto da se sve lijepo poveže, a ukoliko nemaš mikser kao ona, zabrašnjenim rukama mijesi nekoliko minuta kako bi dobila glatko tijesto.  U nastavku ti donosimo njezin jednostavan recept za domaće butle, isprobano odličan!   

Sastojci za tijesto (za oko 15 komada):

200 ml tekućeg jogurta sobne temperature

1 suhi instant kvasac

pola žličice šećera

200 ml toplog mlijeka

600 g glatkog brašna

80 ml ulja

1 žličica soli

1 cijelo jaje

1 žumanjak

Dodatno:

pekmez ili čokolada po želji

oko 50-70 g maslaca za premaz

Priprema: 1. Jogurt treba biti sobne temperature (ne smije biti hladan) pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije. 2. Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto bez dodavanja brašna. Tijesto će biti mekše, ali treba biti takvo, eventualno koristite jednu do dvije šake brašna da oblikujete tijesto prije dizanja. 3. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, zavisi od topline prostorije, ali sigurno 2-3 sata. 4. Uzdiglo tijesto premijesite pa ga razvaljajte na deblje (otprilike 3-4 cm) na dobro pobrašnjenoj podlozi. 5. Tijesto narežite na manje kvadrate. U svaki kvadrat stavite po jednu do dvije žličice pekmeza ili čokolade pa rukama oblikujte kuglu. Kugle tijesta stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Redajte ih jednu do druge. Pećnicu stavite da se grije na 180°C. Ostavite ih 30 minuta na toplom da se dižu u tepsiji taman dok se pećnica grije. 6. Maslac otopite pa premažite buhtle. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 25 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pečene buhtle pospite šećerom u prahu po želji. Napomena: *Od istog tijesta za buhtle možete oblikovati i slane kiflice. Samo tijesto nakon dizanja razvaljajte u krug i razrežite na trokutiće. Zarolajte kiflice i obavezno ih prije pečenja premažite s umućenim jajetom.