Ispravi ih

5 pogrešaka zbog kojih ti juha ne ispada savršeno kao tvojoj mami

Juha koja 'diže iz mrtvih' trebala bi biti na tvome stolu redovito kroz cijelu jesen i zimu. U nastavku ti otkrivamo kako da je skuhaš savršeno

profimedia-0488137078.jpg
Foto: Profimedia.hr

Skuhati juhu izgleda vrlo jednostavno - staviš sve sastojke u lonac, uliješ vodu, pustiš da zakuha, smanjiš vatru i odeš očistiti stan, pogledati film ili nešto treće dok se juha lagano i dugo kuha.

Image
Utječu na mršavljenje

3 namirnice koje možeš jesti svaki dan (i ne brinuti o višku kilograma)

No, ipak nije tako jednostavno, u što si se vjerojatno i sama uvjerila kada si sjela za stol jer ta juha nije ni blizu onoj koju skuha tvoja mama ili baka. Nemaš osjećaj ni da liječi ni da krijepi, već da frustrira i ubija ti želju za kuhanjem.

Image
Foto: Unsplash

Kako bi ubuduće i ti jela najbolju juhu na svijetu, koja će biti pritom tvojih ruku djelo, umjesto da čekaš obiteljske nedjeljne ručkove i poput Olivera Twista moliš za još malo, poslušaj savjete chefova koji se u karijeri nakuhali juha i primijeni ih u svome loncu.

Previše ili premalo soliš

Ako u receptu stoji žličica soli, to ne znači nužno da ćeš se kao "pijana plota" držati te žličice. Umjesto toga, kušaj juhu dok se kuha i po potrebi dosoli. Ponekad je porblematično pogoditi špravu količinu soli jer isparavajući, juha postaje slanija. Zato je bitno postepeno soliti. "Malo soli treba dodati na početku i opet na kraju kada je juha gotova", savjetuje chef Eniav Gefen za portal Huff Post.

Ako si pak presolila juhu, posluži se starim isprobanim trikom i u nju stavi komad krumpira koji će upiti u sebe sol. Krumpir funkcionira kod svih bistrih juha. Druge opcije su dodati još tekućine ili masnoće (primjerice vrhnja za kuhanje) ili pomalo od svih ostalih sastojaka koje juha već sadrži kako bi se omjer soli promijenio.

Image

Sve sastojke stavljaš odjednom

U svojoj srži, juha je kuhanje svih sastojaka zajedno, no to ne znači da ćeš ih samo potrpati u lonac. "Luk treba barem malo pirjati prije dodavanja tekućine", kaže Ben Goodnick, glavni kuhar Coastal Soups, čikaškog restorana koji se bazira na juhama. Preporuča pirjanje luka dok ne postane prozirna za guste juhe, dok kod bistrih savjetuje prepoloviti glavicu luka i popržiti je na tavi dok ne posmeđi i zamiriše. Sve je u "građenju" okusa.

"Sotirajte bazu - luk, češnjak, mrkve, celer, đumbir) i zapecite proteine - piletinu, kobasice, slaninu kako bi se stvorila korica na mesu", dodaje Gefen za spomenuti portal. Također savjetuje dodavanje začinskog bilja poput timijana, ružmarina i lovora odmah na samom početku kuhanja kako bi izvukla maksimum okusa iz njih, a pri kraju dodaj nježnije začinsko bilje poput peršina i bosiljka. Također možeš stabljike peršina dodati na početku, a lišće na kraju.

Image
Foto: Unsplash

Nestrpljiva si

Za dobru juhu treba vremena, kao i za sve drugo u životu. Znaš da se kaže kako dobre stvari vrijedi čekati. "Bitno je lagano kuhati, na niskoj temperaturi i što dulje kako bi dala svim sastojcima vremena, ne samo da se skuhaju, već i da se prožmu i stvore izbalansiran okus i naposlijetku ukusnu juhu", objašnjava Gefen.

Juhe od povrća savjetuje kuhati 45 minuta. One su ujedno i one koje se najkraće kuhaju. Juhe s mahunarkama i grahom trebaju oko sat i pol vremena, kao što je potrebno i pilećoj juhi da bude gotova, dok goveđim juhama treba otprilike dva sata nakon što proključaju.

Image
Foto: Unsplash

Pogrešno koristiš poklopac

Otkriti ili pokiriti - pitanje je sad. Odgovor nije jednoznačan, već ovisi o tome kakvu juhu kuhaš. To što svaki lonac ima poklopac, ne znači da svakom loncu i treba poklopac. Chef Gefan savjetuje poklapati juhe na bazi mahunarki kako bi se spriječilo isparavanje i izbjeglo da juha bude pregusta. Većina drugih juha kuha se bez poklopca jer se na taj način dobiva jači, koncentrirani okus, a prejako isparavanje prevenira se kuhanjem na laganoj vatri.

Image
Foto: Unsplash

Sve sastojke tretiraš jednako

Kako bi uzbjegla da krumpir ili neki drugi sastojak ostanu sirovi ili da se prekuhaju, dodavaj ih u juhu ovisno o tome koliko im vremena treba da se skuhaju. Karfiol i brokulu nećeš dodati na početku, već pri kraju (sito vrijedi i za smrznuto povrće te morske plodove), dok ćeš luk, mrkvu, grahorice ili krumpir, kao i meso, dodati na samome početku.

Uz ovih nekoliko jednostavnih trikova više nema mjesta pogreškama. Tvoja iduća juha bit će savršena i sigrune smo da će odsad kod tebe neka duša gladna dobre juhe tražiti tanjur više, baš kao što si i ti dok nisi naletjela na ove zlata vrijedne svajete.

Image
Foto: Unsplash