Gastro
Gastro

Počnite jutro odličnom zobenom kašom

Počnite jutro odličnom zobenom kašom
Isprobajte odlične recepte zbog kojih ćete sigurno zavoljeti ovu žitaricu, ako do sada niste…

Više ne znate što biste jeli za doručak? Voljeli biste da bude raznovrstan, ukusan, zdrav i zasitan? Zobena kaša može svakako biti jedan od odličnih rješenja koja će ispuniti sve navedene preduvjete. Naime, zob, kao cjelovita žitarica od koje se sprema ukusna kaša, ne mora biti monotona, jednolična i bezukusna. Vrlo je lako možete oplemeniti drugim vrlo zdravim namirnicama, u kojima možete uživati i tako dobiti kompletan obrok koji će vam dati energije za rad i obaveze. Zato smo pronašli nekoliko odličnih recepata s kojima ćete, ako do sada niste, sigurno zavoljeti zobenu kašu. Njezinom redovitom konzumacijom vaše tijelo će dobiti brojne potrebne minerale, proteine i vitamine koji će vam dati snagu na svakom početku dana.

Zobena kaša s bosiljkom i rajčicom Sastojci: 1 šalica cijelih zobenih pahuljica ½ šalice umaka od rajčice malo pinjola (prepečenih) malo bosiljka malo naribanog ribanca ili parmezana Pomiješajte zobene pahuljice, umak od rajčice, pinjole i bosiljak te sve miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta, dok zobene pahuljice ne omekšaju i pretvore se u kašastu smjesu. Kad je sve gotovo, posipajte je sa sirom. „Slow cooker“ zobena kaša Sastojci: 2 šalice zobenih pahuljica (za dvije-tri osobe) sušene bobice – prema želji (grožđice, brusnice, goji bobice, bobice aronije, sušene šljive, sušene marelice, banane…) 1 šalica vode ili mlijeka orašasti plodovi – orasi, lješnjaci, bademi… Ako imate „slow cooker“ s digitalnim tajmerom, navečer prije spavanja u njega ubacite dvije šalice zobenih pahuljica, te sušenoga bobičastog voća prema želji, dodajte malo vode ili mlijeka i namjestite tajmer na 90 minuta. Kada se ujutro probudite, imat ćete odličan, svježe kuhani doručak. Na kraju dodajte orašaste plodove prema želji čime ćete dobiti hrskavost. Zobena kaša s borovnicama i grčkim jogurtom Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica 1 grčki jogurt malo chia sjemenki šaka svježih borovnica (ako su smrznute, odmrznite ih) Sve sastojke pomiješajte. Prema želji dodajte žličicu meda. Zobena kaša s datuljama, jabukama i medom Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica ½ šalice mlijeka 2 - 3 datulje (odkoštene) komadići jedne manje jabuke žličica meda lanene sjemenke ili malo orašastih plodova (prema želji) Zobene pahuljice i mlijeko kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok ne dobijete kašastu smjesu. Ugasite vatru i dodajte ostale sastojke. Brza zobena kaša Sastojci: šalica zobene kaše ½ šalice mlijeka chia sjemenke bademi cimet malo smeđeg šećera ili žličica meda Zobene pahuljice s mlijekom skuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, dodajte šećer i prstohvat cimeta i sve dobro pomiješajte. Na kraju samo dodajte nekoliko badema. Hladna zobena kaša Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica 1 grčki jogurt prosene pahuljice nekoliko badema, oraha, lješnjaka manja šaka goji bobica ili bobica aronije žličica meda Sve sastojke pomiješajte.

Foto: © cook_inspire - fotolia

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx