Brioš torta s breskvama
Sastojci:
500 g brašna
2 žličice soli
100 g maslaca
vrećica vanilin šećera
5 jaja
vrećica instant kvasca
0,5 dl toplog mlijeka
žumanjak
3 žlice smeđeg šećera
500 g bresaka
250 g šećera
150 g maslaca
jaje
prstohvat soli
2 žlice javorova sirupa
160 g brašna
2 žlice vode
2 žličice vanilin šećera
Priprema:
Prosijte u posudu brašno, sol, šećer, vanilin šećer i komadiće maslaca pa sve rukom promiješajte dok se maslac ne stopi s brašnom. U mlako mlijeko sipajte kvasac, dodajte umućena jaja pa ih dodajte brašnu i lagano zamijesite tijesto. Ostavite na toplom dok se volumen ne udvostruči. Tada izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i opet ga promijesite. Tijesto razvaljajte u deblju kocku i njime obložite okrugli kalup za torte koji ste prije toga namazali maslacem tako da tijestu kutovi malo prelaze preko ruba. Ostavite ga na toplom još 20 minuta. Breskve narežite na deblje kriške i ostavite da ispuste višak soka, a ribiz operite. Za kremu miješajte šećer, maslac i sol dok se ne povežu, dodajte jaje i javorov sirup pa vaniliju, vodu i brašno dok se dobro ne povežu. Tu smjesu rasporedite po tijestu te u njega utisnite kriške breskve. Neka odstoji 20 minuta prije pečenja. Pecite oko 30 minuta na 190 °C dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ohladite i poslužite.