Počnite dan s mirisom brioša

Tako ukusni i mirisni da im nećete moći odoljeti

Počnite dan s mirisom brioša

Uz jutarnju kavu ili kao desert poslužite brioše, koji privlače mnoge a ne samo ljubitelje francuske kuhinje. Osvajaju svojom zamamnom aromom i prhkim tijestom. Uobičajno je za brioše da sadržavaju velik udio maslaca, u nekim receptima u odnosu jedan na jedan s brašnom.

U tijesto se po želji mogu dodati grožđice, orasi, može ih se mijesiti ih s vodom, mlijekom ili jogurtom, te upotrijebiti smeđi šećer umjesto bijelog.

Brioši mogu biti prazni, ali i punjeni čokoladom ili kremom. Meki brioš punjen čokoladom lako bi mogao postati vaš omiljeni doručak.

Foto:  © irrez  - fotolia

Originalni brioš

Sastojci:
40 g svježeg kvasca
500 g brašna za dizana tijesta
100 ml ulja
50 g šećera
1 vanilin šećer  
2 jaja
sol
100 – 200 ml mlijeka

Za premazivanje:
1 jaje


Priprema:
Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite na toplome mjestu 10-ak minuta. Brašno prosijte, napravite udubinu u koju stavite ulje, šećer, vanilin šećer, malo soli i lagano istučena jaja. Sve promiješajte i dodajte kvasac. Dodavanjem toplog mlijeka izradite glatko tijesto i ostavite neka se diže 15 –  20 minuta.
Nakon toga tijesto premijesite, razdijelite na jednake dijelove (kao veći orah) i svaki oblikujte u valjak. Zarežite tri kraka, pa ispletite male pletenice čije krajeve podvijte kako biste dobili okrugli oblik.
Stavite ih na namašćen i pobrašnjen lim i ostavite neka se dižu 10-ak minuta. Premažite ih istučenim jajetom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200 °C oko 20 minuta.

Brioš torta s breskvama

Sastojci:

500 g brašna
2 žličice soli
100 g maslaca
vrećica vanilin šećera
5 jaja
vrećica instant kvasca
0,5 dl toplog mlijeka
žumanjak
3 žlice smeđeg šećera
500 g bresaka
250 g šećera
150 g maslaca
jaje
prstohvat soli
2 žlice javorova sirupa
160 g brašna
2 žlice vode
2 žličice vanilin šećera

Priprema:

Prosijte u posudu brašno, sol, šećer, vanilin šećer i komadiće maslaca pa sve rukom promiješajte dok se maslac ne stopi s brašnom. U mlako mlijeko sipajte kvasac, dodajte umućena jaja pa ih dodajte brašnu i lagano zamijesite tijesto. Ostavite na toplom dok se volumen ne udvostruči. Tada izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i opet ga promijesite. Tijesto razvaljajte u deblju kocku i njime obložite okrugli kalup za torte koji ste prije toga namazali maslacem tako da tijestu kutovi malo prelaze preko ruba. Ostavite ga na toplom još 20 minuta. Breskve narežite na deblje kriške i ostavite da ispuste višak soka, a ribiz operite. Za kremu miješajte šećer, maslac i sol dok se ne povežu, dodajte jaje i javorov sirup pa vaniliju, vodu i brašno dok se dobro ne povežu. Tu smjesu rasporedite po tijestu te u njega utisnite kriške breskve. Neka odstoji 20 minuta prije pečenja. Pecite oko 30 minuta na 190 °C dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ohladite i poslužite. 

Pariški brioši

Image



Sastojci:
50 dag brašna
3 dag svježeg kvasca
3 žlice mlakog mlijeka
1 žličica šećera
20 dag maslaca
4 jaja
1/2 žličice soli
2 žutanjka
maslac za lim

Priprema:

U posudu prosijati brašno, u sredini načiniti udubinu u koju se razmrvi kvasac, pa s mlijekom i malo brašna zamijesiti kvas. Pokriti i pustiti da se diže 15 minuta. U međuvremenu rastopiti maslac, te ga dodati brašnu (pazite da ne bude prevruć), zajedno s jajima i solju. Sve zajedno zamijesiti, tijesto lupati tako da se počnu dizati mjehurići. Zatim pustiti da se diže još 30 minuta. Nakon toga tijesto rukama izvaljati u dugu kobasicu, narezati je i napraviti 20 većih i manjih kugli. Kalupiće u kojima se peku brioši premazati maslacem, u svaki staviti veću kuglu, u sredini kugle napraviti udubinu i premazati je razmućenim žumanjkom. Zatim u udubinu staviti manju kuglu i cijeli brioš premazati razmućenim žutanjkom. Pustiti ih da se dižu još 10 minuta. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. Brioše peći 15 – 20 minuta na drugoj prečki odozdo. Kad su pečeni, oprezno ih izvaditi iz kalupića i staviti na rešetku da se ohlade.