Pariški brioši
Sastojci:
50 dag brašna
3 dag svježeg kvasca
3 žlice mlakog mlijeka
1 žličica šećera
20 dag maslaca
4 jaja
1/2 žličice soli
2 žutanjka
maslac za lim
Priprema:
U posudu prosijati brašno, u sredini načiniti udubinu u koju se razmrvi kvasac, pa s mlijekom i malo brašna zamijesiti kvas. Pokriti i pustiti da se diže 15 minuta. U međuvremenu rastopiti maslac, te ga dodati brašnu (pazite da ne bude prevruć), zajedno s jajima i solju. Sve zajedno zamijesiti, tijesto lupati tako da se počnu dizati mjehurići. Zatim pustiti da se diže još 30 minuta. Nakon toga tijesto rukama izvaljati u dugu kobasicu, narezati je i napraviti 20 većih i manjih kugli. Kalupiće u kojima se peku brioši premazati maslacem, u svaki staviti veću kuglu, u sredini kugle napraviti udubinu i premazati je razmućenim žumanjkom. Zatim u udubinu staviti manju kuglu i cijeli brioš premazati razmućenim žutanjkom. Pustiti ih da se dižu još 10 minuta. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. Brioše peći 15 – 20 minuta na drugoj prečki odozdo. Kad su pečeni, oprezno ih izvaditi iz kalupića i staviti na rešetku da se ohlade.