Originalni brioš
Sastojci:
40 g svježeg kvasca
500 g brašna za dizana tijesta
100 ml ulja
50 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
sol
100 – 200 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite na toplome mjestu 10-ak minuta. Brašno prosijte, napravite udubinu u koju stavite ulje, šećer, vanilin šećer, malo soli i lagano istučena jaja. Sve promiješajte i dodajte kvasac. Dodavanjem toplog mlijeka izradite glatko tijesto i ostavite neka se diže 15 – 20 minuta.
Nakon toga tijesto premijesite, razdijelite na jednake dijelove (kao veći orah) i svaki oblikujte u valjak. Zarežite tri kraka, pa ispletite male pletenice čije krajeve podvijte kako biste dobili okrugli oblik.
Stavite ih na namašćen i pobrašnjen lim i ostavite neka se dižu 10-ak minuta. Premažite ih istučenim jajetom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200 °C oko 20 minuta.