Postoje štetne i plemenite plijesni na sirevima.
Kada se radi o plijesni na siru, potrebno je biti oprezan kako ne bi došlo do loše reakcije u tijelu.
Sirevi s plemenitom plijesni su vrlo aromatični i nježne su teksture zbog koje se tope u ustima. Postoji plava, bijela i crvena plijesan.
Najpoznatiji sirevi s plemenitom plijesni su: gorgonzola, brie, camembert, roquefort i stilton.
Što se tiče mekanih sireva, bitno je znati da se na njima štetna plijesan jako širi. Ako na mekom siru poput svježeg sira, feta sira, zrnatog ili posnog sira naiđete i na mali komadić plijesni nemojte ga konzumirati. Takav je sir potrebno staviti u vrećicu, zatvoriti ju kako bi se spriječilo širenje spora i baciti ju u smeće.
Ako je riječ o tvrdim sirevima, poput parmezana, grana padano i slično, plijesan se ne može proširiti cijelim sirom. Ako takav sir ne želite baciti, potrebno je odrezati barem 3 centimetra oko pljesnivog dijela i ostatak zdravog sira prebaciti u novu, čistu posudu.
Kada se radi o plijesni na siru, potrebno je biti oprezan kako ne bi došlo do loše reakcije u tijelu.