Gastro
Gastro

Pite od jabuka u obliku ružica kojima nitko neće odoljeti

Pite od jabuka u obliku ružica kojima nitko neće odoljeti
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ovaj desert možda izgleda kompliciran za napraviti, ali je zapravo vrlo jednostavan. Odlično će izgledati na jesenskoj zabavi, ali i na društvenim mrežama

Jesen nam je napokon tu, a s njom su došli i mirisni recepti s cimetom i jabukama. Ova dvije namirnice zaštitni su znak sezone i u njima uživamo već stoljećima. Iako je klasična pita od jabuka nezaobilazna, pronašle smo nešto drugačiju verziju koja bi te mogla oduševiti   

Tradicionalna pita od jabuka stara je nekoliko stotinjaka godina, a prvi recept zapisao je Britanac Geoffrey Chaucer davne 1381. godine. Tadašnja pita bila je nešto drugačija, uz jabuke su se u njoj nalazile i smokve te kruške i grožđice, a u receptu nije bilo šećera. Danas je ova slastica poznata po svojoj jednostavnosti, ali i mirisu cimeta  

Kako ne bi sve stalo na jednostavnom biskvitu i punjenju, domišljati chefovi osmislili su nešto drugačiju verziju ovog klasika. Pita od jabuka u obliku ružica osvojila je društvene mreže, ali i nas. Ovaj naizgled kompliciran desert zapravo je vrlo jednostavan, a za pripremu ti je potrebno:   

1 pakiranje lisnatog tijesta

4 crvene jabuke 

1/2 limuna

3 žlice maslaca

2 žlice šećera

Cimet

Šećer u prahu

Prvo je potrebno pripremiti jabuke. Pola limuna iscijedi u posudu i dodaj nekoliko šalica vode. U toj ćeš smjesi držati narezane jabuke kako ne bi poprimile smeđu boju. Jabuke nareži na polovice, očisti od sjemenki i peteljke i zatim nareži na ploške od gornjeg prema donjem dijelu. Ploške stavi u vodu s limunom i zagrij ih u mikrovalnoj pećnici oko dvije do tri minute kako bi omekšale. Lisnato tijesto razvaljaj u oblik pravokutnika i po širini odreži trake široke oko pet do šest centimetara. Trake premaži s maslacem i posipaj mješavinom šećera i cimeta. Ploške jabuka procijedi i jednu po jednu počni slagati na lisnato tijesto tako da se krajevi preklapaju s posljednjom kriškom i da donji dio kriške bude na polovici trake.

Kada si došla do kraja trakice, donji dio tijesta preklopi preko jabuka i od jednog kraja kreni rolati tijesto. Kada si došla do kraja trakice, tijesto pomoću malo vode zalijepi za zarolano tijesto i stavi ga u kalup za muffine. 

Postupak ponovi s ostalim trakicama, a desert peci oko 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kada su pite pečene i ohlađene, posipaj ih sa šećerom u prahu i posluži.  Ove ružice vrlo su efekte, ali i zdrave. Crvena boja u kori jabuke dolazi od biljnih pigmenata koji su snažni antioksidansi, dok i jabuke i cimet imaju zdrava vlakna. Osim što su dobra za probavu i imunitet, vlakna će te dulje držati sitom. Cimet je također poznat po svom antimikrobnom djelovanju što znači da je odličan suputnik na putu do zdravog imuniteta.   

Uživaj u nešto drugačijem pristupu tradicionalnoj piti od jabuka, a svoje kreacije svakako podijeli s nama na Facebook ili Instagram stranici Žene.hr. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx