Pite od jabuka u obliku ružica kojima nitko neće odoljeti

Ovaj desert možda izgleda kompliciran za napraviti, ali je zapravo vrlo jednostavan. Odlično će izgledati na jesenskoj zabavi, ali i na društvenim mrežama

Pite od jabuka u obliku ružica kojima nitko neće odoljeti

Jesen nam je napokon tu, a s njom su došli i mirisni recepti s cimetom i jabukama. Ova dvije namirnice zaštitni su znak sezone i u njima uživamo već stoljećima. Iako je klasična pita od jabuka nezaobilazna, pronašle smo nešto drugačiju verziju koja bi te mogla oduševiti

Image

Sezona je jabuka, a mi imamo recepte za slastice s omiljenim jesenskim voćem


Tradicionalna pita od jabuka stara je nekoliko stotinjaka godina, a prvi recept zapisao je Britanac Geoffrey Chaucer davne 1381. godine. Tadašnja pita bila je nešto drugačija, uz jabuke su se u njoj nalazile i smokve te kruške i grožđice, a u receptu nije bilo šećera. Danas je ova slastica poznata po svojoj jednostavnosti, ali i mirisu cimeta


Kako ne bi sve stalo na jednostavnom biskvitu i punjenju, domišljati chefovi osmislili su nešto drugačiju verziju ovog klasika. Pita od jabuka u obliku ružica osvojila je društvene mreže, ali i nas. Ovaj naizgled kompliciran desert zapravo je vrlo jednostavan, a za pripremu ti je potrebno:

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 4 crvene jabuke 
  • 1/2 limuna
  • 3 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera
  • Cimet
  • Šećer u prahu


Prvo je potrebno pripremiti jabuke. Pola limuna iscijedi u posudu i dodaj nekoliko šalica vode. U toj ćeš smjesi držati narezane jabuke kako ne bi poprimile smeđu boju. Jabuke nareži na polovice, očisti od sjemenki i peteljke i zatim nareži na ploške od gornjeg prema donjem dijelu. Ploške stavi u vodu s limunom i zagrij ih u mikrovalnoj pećnici oko dvije do tri minute kako bi omekšale.

Lisnato tijesto razvaljaj u oblik pravokutnika i po širini odreži trake široke oko pet do šest centimetara. Trake premaži s maslacem i posipaj mješavinom šećera i cimeta. Ploške jabuka procijedi i jednu po jednu počni slagati na lisnato tijesto tako da se krajevi preklapaju s posljednjom kriškom i da donji dio kriške bude na polovici trake.

Kada si došla do kraja trakice, donji dio tijesta preklopi preko jabuka i od jednog kraja kreni rolati tijesto. Kada si došla do kraja trakice, tijesto pomoću malo vode zalijepi za zarolano tijesto i stavi ga u kalup za muffine. 

Postupak ponovi s ostalim trakicama, a desert peci oko 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kada su pite pečene i ohlađene, posipaj ih sa šećerom u prahu i posluži. 

Ove ružice vrlo su efekte, ali i zdrave. Crvena boja u kori jabuke dolazi od biljnih pigmenata koji su snažni antioksidansi, dok i jabuke i cimet imaju zdrava vlakna. Osim što su dobra za probavu i imunitet, vlakna će te dulje držati sitom. Cimet je također poznat po svom antimikrobnom djelovanju što znači da je odličan suputnik na putu do zdravog imuniteta. 


Uživaj u nešto drugačijem pristupu tradicionalnoj piti od jabuka, a svoje kreacije svakako podijeli s nama na Facebook ili Instagram stranici Žene.hr.