Blagdanska delicija

Pita od lososa kao stvorena je za blagdane, a posebno za Badnjak

Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi pripremila nam je pravu gastro deliciju savršenu za blagdane - pitu od lososa

Pita od lososa odličan je izbor za blagdane, a posebno za Badnjak. Taj dan u staro vrijeme, ljudi su jeli ribu. Pretpostavlja se da su postili od mesa kojeg je bilo u izobilju na sami Božić. Riba je lako probavljiva te su se uspjeli i očistiti do samog Božića. Kako se taj dan ide kasno spavati, budući da je Polnoćka misa, mnogi su znali jesti meso kad su se vratili s mise i već tada počeli slaviti Božić. "Ja sam kao dijete bila sretna najviše iz toga razloga. Nisam morala rano u krevet. Išli bi kod susjeda na čestitanje i oni kod nas. I to je trajalo do kasno u noć", otkrila nam je naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi.

Što se tiče ove ukusne pite, za nju se najbolje pripremiti dan ranije. To napravite tako da operete poriluk i kratko ga narezanog blanširajte. Za to vrijeme neka vam se kuha krumpir u kori. Krumpir ne treba biti potpuno skuhan jer ga nećete moći rezati na ploške. Kad ste ga skuhali na pola, ogulite ga i ostavite u frižideru do sutra. Na sam dan pripreme pite narežite krumpir.

Poslužite ga uz svježu zelenu salatu koju ste začinili s limunovim sokom i maslinovim uljem, kojeg u ovo doba godine ima u izobilju. Uživajte u blagdanima uz svoje najmilije te si nazdravite čašom dobrog bijelog vina koji se sljubljuje s ovom pitom. U zdravlje!

Pita od lososa

Image
Foto: Goran Horvatinec

Sastojci:

  • 500 g lososa
  • 1 i pol kg krumpira
  • 2 poriluka
  • 6 listova tijesta za savijače
  • 110 ml bijelog vina
  • 110 ml vrhnja za kuhanje
  • Maslac
  • Malo maslinova ulja
  • 100 ml mineralne vode
  • Sol
  • Papar

Priprema:

  1. Dan prije do pola skuhajte krumpir. Narežite ga na ploške. Poriluk operite, narežite te ga kratko blanširajte. Ja ovo isto napravim dan prije. Zatim na zagrijanoj tavi, na malo maslaca i maslinova ulja pirjajte poriluk, losos narežite na kockice te ga stavite u tavu s porilukom. Kratko promiješajte. Dodajte začine te prelijte s vinom. Čekajte da vino ispari, pa dodajte vrhnje. Promiješajte i maknite s vatre.
  2. Preostalu količinu maslaca rastopite i ulijte u nju 1 dcl mineralne sobne temperature. S tom smjesom premažite 3 lista za savijače. Ubacite ga u kalup za torte promjera 25 cm. Kutovi listova će ostati izvan kalupa i tako treba biti.
  3. Zatim poslažite red krumpira i na to jedan dio smjese od lososa. Opet prekrijte ploškama krumpira te ponovno smjesom od lososa. Ponovite dok ne potrošite sve.
  4. Upalite pećnicu na 180C.
  5. Preko kalupa popunjenog sastojcima stavite 3 premazana lista za savijače (smjesom maslaca i mineralne) te ih lijepo posložite. Zapakirajte s onima koji su ostali viriti iz kalupa. Smjesom namažite kutove listova jer kada su vlažni lakše je lijepo posložiti i zatvoriti. Pecite 40 minuta na 180C.
  6. Poslužite uz zelenu salatu.