403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Blagdanska delicija

Pita od lososa kao stvorena je za blagdane, a posebno za Badnjak

Pita od lososa kao stvorena je za blagdane, a posebno za Badnjak
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi pripremila nam je pravu gastro deliciju savršenu za blagdane - pitu od lososa

Pita od lososa odličan je izbor za blagdane, a posebno za Badnjak. Taj dan u staro vrijeme, ljudi su jeli ribu. Pretpostavlja se da su postili od mesa kojeg je bilo u izobilju na sami Božić. Riba je lako probavljiva te su se uspjeli i očistiti do samog Božića. Kako se taj dan ide kasno spavati, budući da je Polnoćka misa, mnogi su znali jesti meso kad su se vratili s mise i već tada počeli slaviti Božić. "Ja sam kao dijete bila sretna najviše iz toga razloga. Nisam morala rano u krevet. Išli bi kod susjeda na čestitanje i oni kod nas. I to je trajalo do kasno u noć", otkrila nam je naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi.

Što se tiče ove ukusne pite, za nju se najbolje pripremiti dan ranije. To napravite tako da operete poriluk i kratko ga narezanog blanširajte. Za to vrijeme neka vam se kuha krumpir u kori. Krumpir ne treba biti potpuno skuhan jer ga nećete moći rezati na ploške. Kad ste ga skuhali na pola, ogulite ga i ostavite u frižideru do sutra. Na sam dan pripreme pite narežite krumpir.

Poslužite ga uz svježu zelenu salatu koju ste začinili s limunovim sokom i maslinovim uljem, kojeg u ovo doba godine ima u izobilju. Uživajte u blagdanima uz svoje najmilije te si nazdravite čašom dobrog bijelog vina koji se sljubljuje s ovom pitom. U zdravlje!

Pita od lososa

Pita od lososa kao stvorena je za blagdane, a posebno za Badnjak

Sastojci:

500 g lososa

1 i pol kg krumpira

2 poriluka

6 listova tijesta za savijače

110 ml bijelog vina

110 ml vrhnja za kuhanje

Maslac

Malo maslinova ulja

100 ml mineralne vode

Sol

Papar

Priprema:

Dan prije do pola skuhajte krumpir. Narežite ga na ploške. Poriluk operite, narežite te ga kratko blanširajte. Ja ovo isto napravim dan prije. Zatim na zagrijanoj tavi, na malo maslaca i maslinova ulja pirjajte poriluk, losos narežite na kockice te ga stavite u tavu s porilukom. Kratko promiješajte. Dodajte začine te prelijte s vinom. Čekajte da vino ispari, pa dodajte vrhnje. Promiješajte i maknite s vatre.

Preostalu količinu maslaca rastopite i ulijte u nju 1 dcl mineralne sobne temperature. S tom smjesom premažite 3 lista za savijače. Ubacite ga u kalup za torte promjera 25 cm. Kutovi listova će ostati izvan kalupa i tako treba biti.

Zatim poslažite red krumpira i na to jedan dio smjese od lososa. Opet prekrijte ploškama krumpira te ponovno smjesom od lososa. Ponovite dok ne potrošite sve.

Upalite pećnicu na 180C.

Preko kalupa popunjenog sastojcima stavite 3 premazana lista za savijače (smjesom maslaca i mineralne) te ih lijepo posložite. Zapakirajte s onima koji su ostali viriti iz kalupa. Smjesom namažite kutove listova jer kada su vlažni lakše je lijepo posložiti i zatvoriti. Pecite 40 minuta na 180C.

Poslužite uz zelenu salatu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx