
Pita od lososa kao stvorena je za blagdane, a posebno za Badnjak

Pita od lososa odličan je izbor za blagdane, a posebno za Badnjak. Taj dan u staro vrijeme, ljudi su jeli ribu. Pretpostavlja se da su postili od mesa kojeg je bilo u izobilju na sami Božić. Riba je lako probavljiva te su se uspjeli i očistiti do samog Božića. Kako se taj dan ide kasno spavati, budući da je Polnoćka misa, mnogi su znali jesti meso kad su se vratili s mise i već tada počeli slaviti Božić.
Što se tiče ove ukusne pite, za nju se najbolje pripremiti dan ranije. To napravite tako da operete poriluk i kratko ga narezanog blanširajte. Za to vrijeme neka vam se kuha krumpir u kori. Krumpir ne treba biti potpuno skuhan jer ga nećete moći rezati na ploške. Kad ste ga skuhali na pola, ogulite ga i ostavite u frižideru do sutra. Na sam dan pripreme pite narežite krumpir.
Poslužite ga uz svježu zelenu salatu koju ste začinili s limunovim sokom i maslinovim uljem, kojeg u ovo doba godine ima u izobilju. Uživajte u blagdanima uz svoje najmilije te si nazdravite čašom dobrog bijelog vina koji se sljubljuje s ovom pitom. U zdravlje!
Pita od lososa
Sastojci:
500 g lososa
1 i pol kg krumpira
2 poriluka
6 listova tijesta za savijače
110 ml bijelog vina
110 ml vrhnja za kuhanje
Maslac
Malo maslinova ulja
100 ml mineralne vode
Sol
Papar
Priprema:
Dan prije do pola skuhajte krumpir. Narežite ga na ploške. Poriluk operite, narežite te ga kratko blanširajte. Ja ovo isto napravim dan prije. Zatim na zagrijanoj tavi, na malo maslaca i maslinova ulja pirjajte poriluk, losos narežite na kockice te ga stavite u tavu s porilukom. Kratko promiješajte. Dodajte začine te prelijte s vinom. Čekajte da vino ispari, pa dodajte vrhnje. Promiješajte i maknite s vatre.
Preostalu količinu maslaca rastopite i ulijte u nju 1 dcl mineralne sobne temperature. S tom smjesom premažite 3 lista za savijače. Ubacite ga u kalup za torte promjera 25 cm. Kutovi listova će ostati izvan kalupa i tako treba biti.
Zatim poslažite red krumpira i na to jedan dio smjese od lososa. Opet prekrijte ploškama krumpira te ponovno smjesom od lososa. Ponovite dok ne potrošite sve.
Upalite pećnicu na 180C.
Preko kalupa popunjenog sastojcima stavite 3 premazana lista za savijače (smjesom maslaca i mineralne) te ih lijepo posložite. Zapakirajte s onima koji su ostali viriti iz kalupa. Smjesom namažite kutove listova jer kada su vlažni lakše je lijepo posložiti i zatvoriti. Pecite 40 minuta na 180C.
Poslužite uz zelenu salatu.


Horoskop za subotu: Rakovi se trebaju naspavati, škorpioni pobjeđuju

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva
