Guinness cupcakes
Sastojci:
Za tijesto
250 ml Guinnessa
250 g maslaca
100 g tamne bitter čokolade, natrgane na komadiće
400 g šećera
150 g kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine
275 g običnog brašna
1 žlica sode bikarbone
200 g bijelog fondanta
Čokoladna krema
175 g tamne čokolade – 70% kakaa
115 g maslaca na sobnoj temperaturi
1 žlica mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g šećera u prahu
Priprema tijesta:
Zagrijte pećnicu na 160°C.
Na laganoj vatri zagrijte pivu, maslac, čokoladu i šećer. Kada su se svi sastojci pomiješali i rastopili, maknite sve s vatre. Nakon toga u smjesu umiješajte jaja, vrhnje, zatim dodajte brašno i sodu bikarbonu. Pomiješajte sve dobro, da smjesa bude glatka, bez grudica.
Rasporedite smjesu u kalupe za cupcakese i pecite ih 15-ak minuta. Na polovici pečenja lim zarotirajte za 180 stupnjeva.
Priprema kreme:
Otopite čokoladu na pari i stavite ju da se hladi. S mikserom miješajte maslac, šećer, mlijeko i vaniliju tako dugo dok smjesa ne postane jednolična i glatka. Dodajte otopljenu i ne previše vruću čokoladu i sve ponovno pomiješajte. Ako će krema biti previše tekuća, stavite ju 20-ak minuta u hladnjak. Pazite da vam se ne stvrdne previše, jer će nemoguće biti s njom ukrašavati.
Nakon što ste nanijeli kremu, na nju stavite okruglu plošku bijelog fondanta, koja će u biti imitirati bijelu kremu piva Guinness.