Baileys cupcakes
Sastojci:
Za tijesto:
55 g maslaca
55 g čokolade za kuhanje
5 g instant kave u granulama
30 g brašna za dizana tijesta
30 g običnog oštrog brašna
5 g kukuruznog brašna
15 g kakaa u prahu
Prstohvat sode bikarbone
120 g šećera
1 jaje lagano tučeno
1 ½ žlica ulja
25 ml mlijeka pomiješanog s malo soka od limuna
40 ml vode
200 g čokolade – butterscotch
Za čokoladnu kremu:
100 g maslaca na sobnoj temperaturi
80 g kakaa u prahu
340 g šećera u prahu
1 ½ žlica ekstrakta vanilije
100 ml mlijeka
Za bijelu kremu:
140 g maslaca
200 g šećera u prahu
3 žlice Baileysa
Za tijesto:
Prije nego što započnete s pripremom, butterscotch čokoladu istrgajte na kockice i stavite ih u zamrzavanje. Pećnicu zagrijte na 160°C.
U posudi zajedno pomiješajte vodu, maslac, instant kavu i nasjeckanu čokoladu te zagrijavajte mješavinu na pari. Dok zavri, maknite ju s pare i ostavite da se ohladi.
U drugoj zdjeli pomiješajte zajedno brašna, kakao i sodu bikarbonu. Nakon toga dodajte i šećer u sredini napravite rupu kao krater od vulkana. Dodajte istučeno jaje, ulje i mlijeko, te ohlađenu tamnu smjesu, te sve miješajte s velikom kuhačom dok svi sastojci nisu dobro pomiješani.
Izvadite smrznutu čokoladu. U papirne čašice stavite smjesu (napunite 2/3) i u svaku pogurnite jednu kockicu čokolade. Pecite ih oko 25 minuta (možda i manje, ako je pećnica nešto jača). Na polovici pečenja, zarotirajte cupcakes lim za 180 stupnjeva. Nakon što su pečeni, ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.
Za čokoladnu kremu:
U posudi pomiješajte maslac, ekstrakt vanilije i mlijeko. Prvo kakao i šećer u prahu pomiješajte zajedno, te ih dodajte u mješavinu mlijeka i maslaca, i miksajte na srednjoj brzini oko 5 minuta, dok ne postane jednolična i sjajna.
Za bijelu kremu:
Maslac i Baileys stavite u posudu, te dodajte šećer u prahu. Sve miješajte oko pet minuta na srednjoj brzini dok ne postane glatka i sjajna.
Za ukrašavanje prvo stavite kremu od čokolade, a onda na nju bijelu kremu od Baileysa.