„Pijani“ cupcakesi za ljetne partije

Ukusni, osvježavajući, kremasti i alkoholni… što vam više treba?

„Pijani“ cupcakesi za ljetne partije

Što je savršeno za vruće ljetne dane? Hmmm… nešto slatko i nešto alkoholno? Možda „pijani“ cupcakesi?
Ako želite odrasle članove obitelji i prijatelje razveseliti nečim drugačijim, ali ukusnim pripremili smo četiri odlična recepta za cupcakese alkoholom.

Garantiramo da će ih svi obožavati!

Mojito cupcakes

Image



Sastojci:
Za tijesto:
170 g brašna za dizana tijesta
20 g kukuruznog brašna
115 g maslaca (sobne temperature)
225 g smeđeg šećera
2 jaja srednje veličine
120 ml mlijeka u koje ste stavili jednu žlicu svježe iscijeđenog soka od limuna i ostavili da odstoji pet minuta prije upotrebe
Sok i naribana korica od svježe limete
½ žlice ekstrakta vanilije
12 većih listova svježe mente, sitno nasjeckanih

Za sirup:
50 g šećera u prahu
20 ml vode
10 g maslaca
60 ml bijelog ruma
3 lista mente

Za kremu:
60 g maslaca (sobne temperature)
300 g sirnog namaza
5 žlica šećera u prahu
2 žlice soka od limete
1 naribana korica od limete
1 žlica bijelog ruma

Zagrijte pećnicu na 170°C.

Priprema tijesta:
Zajedno mikserom miješajte maslac i šećer dok maslac ne postane lagan i prozračan. Dodajte dva jaja i ponovo miješajte. Lagano miješajući dodajte ekstrakt vanilije, naribanu koricu limete. Nakon toga dodajte mentu, zatim jednu trećinu brašna, pa mlijeko. Nakon toga dodajte još trećinu brašna, ponovno sve dobro pomiješajte i stavite prestalo brašno.
Rasporedite smjesu u čašice za pečenje cupcakesa i pecite ih oko 20 minuta. Zarotirajte lim za pečenje nakon kojih 10 min. Ako je pećnica nešto jača, trebat će možda kraće vrijeme za pečenje.

Priprema sirupa:
Sve nabrojane sastojke stavite u malu posudicu i zagrijavajte na laganoj vatri dok se svi sastojci nisu rastopili i pomiješali. Ostavite da se ohladi.
Kada su se cupcakesi ohladili napravite rupe u njihovoj sredini s čačkalicama ili nekim sličnim predmetom. Probodite ih do kraja kako bi se sirup lakše upio. Svaki kolačić prelijte jednom žlicom sirupa.

Priprema kreme:
Sve sastojke dodajte u zdjelu i mikserom ih miješajte dok smjesa ne postane glatka. Pazite da previše ne izmiješate sastojke, jer bi mogli postati tekući. Stavite kremu u pribor za ukrašavanje torte i ukrasite svaki cupcakes. Dekorirajte ih s ribanom limetom i svježom mentom.

Baileys cupcakes

Image



Sastojci:
Za tijesto:
55 g maslaca
55 g čokolade za kuhanje
5 g instant kave u granulama
30 g brašna za dizana tijesta
30 g običnog oštrog brašna
5 g kukuruznog brašna
15 g kakaa u prahu
Prstohvat sode bikarbone
120 g šećera
1 jaje lagano tučeno
1 ½ žlica ulja
25 ml mlijeka pomiješanog s malo soka od limuna
40 ml vode
200 g čokolade – butterscotch

Za čokoladnu kremu:
100 g maslaca na sobnoj temperaturi
80 g kakaa u prahu
340 g šećera u prahu
1 ½ žlica ekstrakta vanilije
100 ml mlijeka

Za bijelu kremu:
140 g maslaca
200 g šećera u prahu
3 žlice Baileysa

Za tijesto:

Prije nego što započnete s pripremom, butterscotch čokoladu istrgajte na kockice i stavite ih u zamrzavanje. Pećnicu zagrijte na 160°C.

U posudi zajedno pomiješajte vodu, maslac, instant kavu i nasjeckanu čokoladu te zagrijavajte mješavinu na pari. Dok zavri, maknite ju s pare i ostavite da se ohladi.
U drugoj zdjeli pomiješajte zajedno brašna, kakao i sodu bikarbonu. Nakon toga dodajte i šećer u sredini napravite rupu kao krater od vulkana. Dodajte istučeno jaje, ulje i mlijeko, te ohlađenu tamnu smjesu, te sve miješajte s velikom kuhačom dok svi sastojci nisu dobro pomiješani.
Izvadite smrznutu čokoladu. U papirne čašice stavite smjesu (napunite 2/3) i u svaku pogurnite jednu kockicu čokolade. Pecite ih oko 25 minuta (možda i manje, ako je pećnica nešto jača). Na polovici pečenja, zarotirajte cupcakes lim za 180 stupnjeva. Nakon što su pečeni, ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.

Za čokoladnu kremu:
U posudi pomiješajte maslac, ekstrakt vanilije i mlijeko. Prvo kakao i šećer u prahu pomiješajte zajedno, te ih dodajte u mješavinu mlijeka i maslaca, i miksajte na srednjoj brzini oko 5 minuta, dok ne postane jednolična i sjajna.

Za bijelu kremu:
Maslac i Baileys stavite u posudu, te dodajte šećer u prahu. Sve miješajte oko pet minuta na srednjoj brzini dok ne postane glatka i sjajna.

Za ukrašavanje prvo stavite kremu od čokolade, a onda na nju bijelu kremu od Baileysa.

Guinness cupcakes

Image



Sastojci:
Za tijesto
250 ml Guinnessa
250 g maslaca
100 g tamne bitter čokolade, natrgane na komadiće
400 g šećera
150 g kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine
275 g običnog brašna
1 žlica sode bikarbone
200 g bijelog fondanta

Čokoladna krema
175 g tamne čokolade – 70% kakaa
115 g maslaca na sobnoj temperaturi
1 žlica mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g šećera u prahu

Priprema tijesta:
Zagrijte pećnicu na 160°C.
Na laganoj vatri zagrijte pivu, maslac, čokoladu i šećer. Kada su se svi sastojci pomiješali i rastopili, maknite sve s vatre. Nakon toga u smjesu umiješajte jaja, vrhnje, zatim dodajte brašno i sodu bikarbonu. Pomiješajte sve dobro, da smjesa bude glatka, bez grudica.
Rasporedite smjesu u kalupe za cupcakese i pecite ih 15-ak minuta. Na polovici pečenja lim zarotirajte za 180 stupnjeva.

Priprema kreme:
Otopite čokoladu na pari i stavite ju da se hladi. S mikserom miješajte maslac, šećer, mlijeko i vaniliju tako dugo dok smjesa ne postane jednolična i glatka. Dodajte otopljenu i ne previše vruću čokoladu i sve ponovno pomiješajte. Ako će krema biti previše tekuća, stavite ju 20-ak minuta u hladnjak. Pazite da vam se ne stvrdne previše, jer će nemoguće biti s njom ukrašavati.
Nakon što ste nanijeli kremu, na nju stavite okruglu plošku bijelog fondanta, koja će u biti imitirati bijelu kremu piva Guinness.

Pina Colada cupcakes

Image



Sastojci:
55 g maslaca, sobne temperature
140 g šećera
120 mlijeka od kokosa
1 jaje
140 oštrog brašna
2 žlice praška za pecivo
425 g konzerviranih ananasa, ocijeđeni i nasjeckani na sitno

Za kremu:
175 g šećera u prahu
1 jaje
2 žlice ruma od kokosa (Malibu)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Mikserom miješajte maslac i šećer, tako dugo dok maslac ne postane lagan i pjenast. Pomiješajte mlijeko od kokosa i jaje, te dodajte u maslac i promiješajte. Pomiješajte zajedno brašno i prašak za pecivo te dodajte u mješavinu. Na kraju, ručno umiješajte sitno narezane ananase. Rasporedite smjesu po kalupima za cupcakese i pecite iz između 15 i 20 minuta. Na polovici pečenja, lim za cupcakese zarotirajte za 180 stupnjeva.
Nakon pečenja, ostavite ih da se ohlade.

Pomiješajte sastojke za kremu u posudi, koju trebate staviti nad vruću (ne kipuću vodu). Cijelo vrijeme miješajte s mikserom smjesu dok se krema ne zgusne do mjere da se razvlači kada metlice za miješanje izvadite iz smjese. Maknite kremu iz vruće vode i stavite ju na cupcakese, čim brže dok se smjesa ne stvrdne do kraja. Dekorirajte prema želji.

Izvor: goodtoknow.co.uk