Ako si ikad pomislila da je Ljubljanica dio zapadnog dijela Zagreba u kojem se nema što vidjeti i posjetiti te da je glavna značajka tog kvarta okretište tramvaja – jako si se prevarila. Osim mnoštva slatkih kafića, ponekog odličnog bistroa i užurbanog ritma života, Ljubljanica je sada dobila i novu slatku destinaciju za sve ozbiljne i pasionirane kušače francuskih slastica.
Naime, 5. rujna se na adresi Ljubljanica 29 otvorila mala, ali vrhunska slastičarnica naziva Pierre Sweet Escape koju smo odmah morale posjetiti. Ovo novo „it“ mjesto u gradu brzo je privuklo pažnju gastronomskih stručnjaka, ali i stanovnika tog zagrebačkog kvarta – i to s dobrim razlogom. Pierre Sweet Escapeprva je ozbiljna slastičarnica koja u vlastitom pogonu proizvodi iznimno kvalitetne kolače, peciva i torte od najfinijih svjetskih sastojaka i namirnica u ovom dijelu grada. Moderno uređena, prostrana i dekorirana mnogim zgodnim detaljima, Pierre Sweet Escape zasigurno će postati hit.
Za pokretanje cijele ove slastičarske priče odgovorna je Iva Steinbauer koja je od malih nogu voljela peći torte i deserte, a nakon dugogodišnje karijere u bankarstvu odlučila se upustiti u avanturu i otvoriti Pierre. Otišla je na prekvalifikaciju za slastičarku, završila brojne tečajeve i masterclassove pod vodstvom svjetski poznatih slastičara te je prije nekoliko godina pokrenula svoju proizvodnju kolača. Tako je počela stvarati prava mala slastičarska remek-djela. Od torti za rođendane i krstitke pa sve do narudžbi za sitne kolače – Iva je strpljivo i marljivo radila na usavršavanju svojih slastica te je sada odlučila da je došlo vrijeme da napokon otvori i vlastitu slastičarnicu.
Kako s obitelji živi na Ljubljanici, dugo je planirala otvoriti svoj pogon upravo u tom kvartu, no zbog niza zavrzlama, problema s traženjem prostora, a sada i koronavirusom, otvaranje Pierrea se prolongiralo. Inicijalno je planirano da slastičarnica otvoriti svoja vrata još u travnju, no zbog epidemiološke situacije tek je prošlog mjeseca počela svakodnevno 'sladiti' svoje goste.
Trenutno se u ovoj slatkoj slastičarnici mogu kušati torte, sitni kolači i vrhunske slastice u francuskom stilu, a Iva je uskoro najavila i pekarski asortiman u kojem će se posebno isticati craft kruhovi, vrhunski domaći kroasani i brioche peciva.
Ponuda tako kombinira svima dobro poznate klasike, poput cheesecakea ili ledenog vjetra, te kolače za one malo hrabrije i sklonije eksperimentiranju s okusima. Tako se mogu probati razne vrste tartova i eklera koji su svi napravljeni bez aditiva i s vrlo malim udjelom brašna i šećera. Njihova slatkoća dolazi od vrhunskih čokolada koje Iva koristi, a nabavlja ih iz Belgije i Francuske. Cijene kolača se kreću od 22 do 29 kuna, što dosta nije previše s obzirom na to da se u njima nalaze najkvalitetnije namirnice koje jamče iznimnu puninu okusa.
Nama su posebno za oko zapeli fingersi, pa smo isprobale Yuzu (limun, pistacija, bijela čokolada 32%, slatko vrhnje, želatina, vanilija, yuzu), Caramelo (lješnjak, čokolada 33,6% i 60,01%, karamel bomboni, badem), Tonku (badem, bijela čokolada, tonka, maline, mliječna čokolada 35,5%) te Malinu (biskvit od badema i tonke, compotee od maline, krema od vanilije, namelaka od vanilije i bijele čokolade).
Prvo moramo reći kako su fingersi iznimno primamljivi oku. Prekrasno dekorirani, naizgled krhki i slojeviti, odmah mame na kušanje. Yuzu je trenutno pravi hit među gostima Pierrea, a iako moramo priznati da je vrlo ukusan, nas je ipak s nogu oborila kombinacija lješnjaka, čokolade i karamele koja se nalazi u fingersu Caramelo. Kremast, sočan i pun prirodne čokoladne slatkoće s dijelom hrskave karamele i komadićima badema i lješnjaka – može li bolje? Caramelo je kolač po koji ćemo se definitivno uskoro vratiti.
U svakom slučaju, zahvaljujući bogatom izboru i kombinacijama okusa, rekle bismo da će svatko pronaći kolač za sebe u ovoj novoj gradskoj hit slastičarnici. I ljubitelji čokolade i oni koji preferiraju laganije, voćne note, u ponudi Pierre Sweet Escapea naći će kolač koji će im uljepšati dan.
Bitno je napomenuti da se nije mislilo samo na kolače već i na ponudu vrhunskih napitaka, pa je tako sva kava koja se poslužuje ona iz male privatne pržionice Lively Roasters, a nama se posebno svidjelo i to što postoji bogata selekcija čajeva. Od zelenog, crnog pa sve do voćnih čajeva, svi dolaze u rinfuzi u listićima te nisu umjetno zaslađeni i puni pojačivača okusa. Po cijeni od samo 12 kuna, što je za Zagreb jeftino, u Pierreu smo doista popile odličnu šalicu crnog čaja s mlijekom.
Iva nam je najavila i posebne „tematske“ kolače i torte za Božić i praznike, a mi jedva čekamo da isprobamo sve novitete iz njezine slastičarske radionice.
Ovo je mjesto točno ono što je Ljubljanici trebalo da bi se napokon legitimno upisala na gastro mapu glavnog grada.