Starinski kolač od badema i palente
Ovo je izuzetno sočan i ukusan kolač koji mogu jesti i osobe alergične na gluten jer ga ne sadrži.
Sastojci:
- 100 grama palente
- 200 grama mljevenog badema
- žličica prašk aza pecivo bez glutena
- 3 veća jaja
- 150 grama šećera
- 150 grama maslaca
- žličica ekstrakta vanilije
Za preljev:
- dvije naranče
- 2 žlice šećera
Postupak:
Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U posebnoj posudi miksaj šećer i maslac dok ne postanu pjenasti te im dodavaj jedno po jedno jaje. U drugoj posudi sjedini suhe sastojek pa ih dodaj maslacu, šećeru i jajima. Na kraju u smjesu umiješaj ribanu koricu od naranče i aromu vanilije. Kalup promjera 23 cm premaži maslacem, stavi u nju smjesu te peci 40 minuta, odnosno dok kolač nije gotov, a to ćeš najbolje provjeriti zabodeš li u sredinu čačkalicu. Ukoliko je suha kada ju izvadiš, kolač je pečen.
Izvadi ga iz pećnice i ostavi da se ohladi desetak minuta. Za to vrijeme na laganoj vatri zagrij sok od naranče kojem si dodala šećer (kuhaj ga oko deset minuta) i napravi sirup te ga ravnomjerno prelij preko kolača i ostavi da se ohladi. Po želji, možeš ga dekorirati komadićima naranče ili grubo usitnjenim pistacijama koje će ga "podići" svojom zelenom bojom.
Odlično je što ovaj kolač možeš zalediti pa ga po potrebi odleđivati, a u hladnjaku će izdržati do četiri dana.