Vrući ljetni dani traže jednostavne, lagane i nutritivno bogate obroke te minimalni boravak uz upaljeni štednjak. Sada je vrijeme da izvučeš iz stražnjeg dijela kuhinjskog ormarića onu palentu koju si kupila odavno i na nju zaboravila. Riječ je o namirnici koja je nepravedno zapostavljena na našim trpezama. Riječ je o kukuruznom grizu, a naziv dolazi iz talijanskog jezika, odnosno latinskog. Talijani su prvi počeli pripremati palentu, no uskoro se proširila po svijetu. U toj zemlji održavaju se čak tzv. fešte od palente u čast tradiciji i jelu koje je othranilo generacije.
Danas dolazi u instant verzijama što znači da je gotova u samo nekoliko minuta, a obiluje hranjivim tvarima te prirodnim mastima koje pospješuju rad crijeva. S obzirom da ne sadrži gluten mogu je jesti i ljudi koji su alergični na njega. Palenta obiluje vitaminima B6 i K, folatima, magnezijem, cinkom, bakrom, kalijem, selenom i nijancinom, a pritom ima jako malo kalorija pa će ti biti sjajajn saveznik odlučiš li da je vrijeme za skidanje kilograma.
Blagotvorno djeluje na probavu i crijeva, lagana je za želudac i neutralnog okusa zbog čega je vrlo zahvalna u pripremi različitih jela, kako slatkih tako i slanih. Možeš je pripremiti na gušće i na rjeđe ili pak grilati na tavi, a jesti je za doručak, ručak, večeru ili pak kao desert. Nama je najdraža u najjednostavnijoj varijanti - s mlijekom. U nastavku ti donosimo tri super recepta za palentu, od predjela do deserta.