Fanjki
Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
2 žličice praška za pecivo
150 g šećera
1 prstohvat soli
3 - 4 kapi arome gorkog badema
1/2 bočice arome ruma
3 jaja
150 g maslaca ili margarina
1 kg masti ili ulja
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, sol, aromu, jaja i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom u glatko tijesto Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i na neko vrijeme stavite na hladno. Tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte na 1 cm debljine. Tijesto izrežite kalupićima. Pecite tijesto u vrelom ulju dok ne postane zlatnožuto. Fanjke izvadite šupljikavom žlicom i ostavite da se dobro ocijede na kuhinjskoj rešetki. Još vruće uvaljajte ih u šećer ili u mješavinu šećera i cimeta. Ostavite da se ohlade, te pospite šećerom u prahu.