Ovo su naše omiljene, prefine pokladne slastice!

Fanjki, kroštule, poderane gaće... sve su to nazivi za slasticu vrlo sličnu krafnama, koja se od davnina priprema u vrijeme fašnika

Ovo su naše omiljene, prefine pokladne slastice!

Bio to mesopust, poklade, fašnik, karneval, maškare ili kako već nazvali dane lude zabave, ne propustite ih zasladiti prigodnim slasticama. Ovisno o vrsti kuhinje primorskoj ili kontinentalnoj to  mogu biti fritule, kroštule, skalice, krafne, ili pokladnice. Zajedničko im je da se sve peku u dubokoj masti ili ulju.

Nazivi se razlikuju prema zemljopisnom području Hrvatske, tako se fanjki govore u Zagrebu, "poderane gaće" u ostatku kontinentalne Hrvatske, dok su kroštule naziv rezerviran za Dalmaciju. Malo se razlikuju u čvrstoći samog tijesta, fanjki su puniji, dok su kroštule tanje i tvrđe. I u samom obliku, fanjki su pravokutni sa rupom u sredini, dok se kroštule još nakraju i zarolaju. Vrlo ih je jednostavno i brzo napraviti, oko 5 minuta sveukupno sa dizanjem tijesta.

Fritule

Sastojci:
2 jogurta
2 jaja
20 žlica brašna (10 oštrog, 10 glatkog)
prstohvat soli
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
grožđice
rum po želji
limunova korica

Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke, a potom im dodajte jaja, jogurt i rum, pa izradite tijesto. Nemojte dugo miješati kako tijesto ne bi postalo žilavo. Žlicom napravite kuglice, pa ih stavite peći u vruće ulje sa svake strane. Višak masnoće iz fritula upijete papirnatim ubrusom, a gotove kuglice posipajte šećerom i cimetom ili poslužite uz umak od vanilije ili čokolade.

Fanjki

Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
2 žličice praška za pecivo
150 g šećera
1 prstohvat soli
3 - 4 kapi arome gorkog badema
1/2 bočice arome ruma
3 jaja
150 g maslaca ili margarina
1 kg masti ili ulja

Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, sol, aromu, jaja i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom u glatko tijesto Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i na neko vrijeme stavite na hladno. Tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte na 1 cm debljine. Tijesto izrežite kalupićima. Pecite tijesto u vrelom ulju dok ne postane zlatnožuto. Fanjke izvadite šupljikavom žlicom i ostavite da se dobro ocijede na kuhinjskoj rešetki. Još vruće uvaljajte ih u šećer ili u mješavinu šećera i cimeta. Ostavite da se ohlade, te pospite šećerom u prahu.

Fanjki - druga verzija

Sastojci:
500 g glatkog brašna      
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca ili 1/2 kocke svježeg
2 dl mlijeka
1 dl vode

Priprema:
U glatko brašno umiješajte sol, napravite udubinu u sredini, u koju ulijete dignuti kvas. Kvas dobijete tako što u cca 100 g brašna dodate kvasac, 1/2 žličice šećera, zalijte sa 1/2 dl mlake vode i posipajte prstohvatom brašna. Ako radite sa svježim kvascem, onda ga prvo razmutite u vodi i tek onda ulijte u udubinu u brašnu, ostavite na toplom dok se ne digne (tako razvijeni kvasac se zove kvas, koji pomaže da se tijesta brže dižu). Dodajte ostatak mlijeka i vode i umijesite tijesto. Tijesto pokušajte što jače klofati, dok vam se ne počne odvajati od kuhače. Pokrijte ga krpom, te ostavite na toplom da se diže, najmanje 30 minuta, dok se ne udvostruči. Dignuto tijesto razvaljajte po pobrašnjeloj podlozi na oko 1 cm debljine, i izrezujete pravokutnike dimenzija cca 10 cm x 5 cm, s tim da svaki komad još po sredini zarežete cijelom dubinom. Tako izrezane pokrijte krpom još 15 tak min da se dižu. Ulje treba dobro zagrijati. Pecite ih u dubokom ulju s jedne i druge strane jako kratko, oko 2-3 min sveukupno,  dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Izvadite ih na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu.

Kroštule

Image



Sastojci:

500 g brašna
0,5 dl ulja
100 g šećera u kristalu
sol
kora od limuna
0,3 dl rakije
ulje za pečenje
šećer u prahu

Priprema:

Ulje, šećer, sol, rakiju i naribanu koricu od limuna izmiješajte i dodajte u brašno. Umijesite tijesto, podijelite ga na 3 ili 4 dijela. Svaki dio tijesta posebno razvaljajte u tanku plohu, pa ih izrežite u trake, a zatim po želji i u prutiće koju se savinu pa se krajevi preklope jedan preko drugog. Tijesto možete rezati i u obliku kvadratića, te ih nazubljenim kotačićem zarežite na dva ili više mjesta. Tako oblikovane kroštule pržite na vrućem ulju da lijepo porumene. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Pokladnice (krafne)

Image



Sastojci:

15 g svježeg kvasca
40 g šećera
1/8 l mijeka
300 g brašna
3 žutanjka
malo soli
30 g maslaca
2 žlice ruma
ulje za prženje
omot vanilin-šećera
8 žlica marmelade

Priprema:

Namrvite kvasac u mlako mlijeko, dodajte polovicu šećera i malo brašna, te dobro promiješajte da dobijete kašicu. Neka se na toplome digne. U međuvremenu zagrijte brašno i sve druge sastojke. Mikserom izmiješajte preostali šećer, žutanjke, sol, rum i maslac, dodajte brašno, primiješajte dignuti kvas, te čvrsto mijesite i lupajte u posudi da se tijesto odvaja od stijenke. Ako treba, dodajte još malo mlakog mlijeka. Neka se diže na toplome 20 minuta.
Razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini da postane debelo 1 cm. Izrežite krugove promjera 6-8 cm i ostavite još neko vrijeme da se dižu. Dobro zagrijte ulje pa pržite po nekoliko pokladnica 3-4 minute s obje strane. Ispržene stavljajte na nekoliko papirnatih ubrusa da isteče suvišna masnoća. Pospite šećerom. Uz pokladnice poslužite marmeladu.
Želite li punjene krafne, tijesto tanje razvaljajte, napravite veće okrugle oblike. Rubove kruga premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo marmelade (ili čokolade), pokrijte drugim okruglim oblikom, pa urežite manji krug, kako bi se dvije polovice spojile. Dalje pecite kao i one bez punjenja.