Ovo su naše omiljene, prefine pokladne slastice!

Fanjki, kroštule, poderane gaće... sve su to nazivi za slasticu vrlo sličnu krafnama, koja se od davnina priprema u vrijeme fašnika

Ovo su naše omiljene, prefine pokladne slastice!

Fanjki - druga verzija

Sastojci:
500 g glatkog brašna      
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca ili 1/2 kocke svježeg
2 dl mlijeka
1 dl vode

Priprema:
U glatko brašno umiješajte sol, napravite udubinu u sredini, u koju ulijete dignuti kvas. Kvas dobijete tako što u cca 100 g brašna dodate kvasac, 1/2 žličice šećera, zalijte sa 1/2 dl mlake vode i posipajte prstohvatom brašna. Ako radite sa svježim kvascem, onda ga prvo razmutite u vodi i tek onda ulijte u udubinu u brašnu, ostavite na toplom dok se ne digne (tako razvijeni kvasac se zove kvas, koji pomaže da se tijesta brže dižu). Dodajte ostatak mlijeka i vode i umijesite tijesto. Tijesto pokušajte što jače klofati, dok vam se ne počne odvajati od kuhače. Pokrijte ga krpom, te ostavite na toplom da se diže, najmanje 30 minuta, dok se ne udvostruči. Dignuto tijesto razvaljajte po pobrašnjeloj podlozi na oko 1 cm debljine, i izrezujete pravokutnike dimenzija cca 10 cm x 5 cm, s tim da svaki komad još po sredini zarežete cijelom dubinom. Tako izrezane pokrijte krpom još 15 tak min da se dižu. Ulje treba dobro zagrijati. Pecite ih u dubokom ulju s jedne i druge strane jako kratko, oko 2-3 min sveukupno,  dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Izvadite ih na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/6