Ljeto je savršeno vrijeme za roštilj, ali i za isprobavanje novih okusa. Idući puta kada zapališ grill na njega 'baci' neki od ovih ukusnih bezmesnih burgera. Tko zna, možda ti se svide više od 'originala'.
Potražnja za veganskom i vegetarijanskom hranom posljednjih je godina u velikom porastu. Ljudi diljem svijeta polako shvaćaju koliko je mesna industrija velik zagađivač okoliša i kako doprinosi globalnom zatopljenju jednako kao i automobilska i tekstilna industrija. Tako na tržištu danas možemo pronaći nekoliko zamjena za meso, od kojih je svakako najpopularniji Beyond Meat burger.
Vegetarijanske pljeskavice najčešće su napravljene od proteina graška ili soje, a sadrže i druge zdrave sastojke poput kokosovog ulja ili svježeg povrća. Za sve one koji se brinu kako u biljnim burgerima nema dosta proteina, po prosječnom vege burgeru možeš dobiti oko 20 grama proteina.
No nedostatak ovakvih proizvoda je što nekada mogu biti znatno skuplji od mesnih opcija, pa ih kupci često zaobilaze. Zato smo osim vege opcija koje možeš pronaći u supermarketu izdvojile i nekoliko recepata za vegetarijanske odreske koje možeš napraviti sama koristeći lako dostupne namirnice.
Beyond Meat
Kompanija Beyond Meat provela je čak sedam godina istraživanja kako napraviti biljnu pljeskavicu što sličnijeg okusa mesu i prema mišljenju stotina tisuća ljudi diljem svijetu - u tome su i uspjeli. U razvoj ove vege pljeskavice uložili su čak i slavni Bil Gates i Leonardo DiCaprio. Ulaganja su se isplatila, a Beyond Meat burger danas je jedan od najpoznatijih u svijetu. Proizveden je od proteina graška, soka cikle, kokosovog ulja i krumpira, a odlično će se uklopiti u svaki roštilj.
Jedino što nas nije osvojilo kod ovog burgera je cijena. Za 10 pljeskavica od 113 grama morat ćeš izdvojiti čak 200 kuna.
Next Level Burger
Next Lever Burger veganske su pljeskavice koje je nedavno u ponudu uvrstio lanac supermarketa Lidl. Ove pljeskavice napravljene od proteina graška, pšenice i soje s dodatkom šampinjona, kokosovog i repičinog ulja imaju čak 20 grama proteina po porciji. Cijena im je 25 kuna za 227 grama proizvoda.
Odresci od heljde
Postupak:
1. Heljdu operi i skuhaj u vodi dok ne dobiješ kašu.
2. Zobene pahuljice namoči u vodi nekoliko minuta i dobro ocijedi. Pomiješaj ih s heljdom.
3. U smjesu dodaj jaje, sitno nasjeckan luk i peršin, sojino brašno, papar i sol. Sve dobro promiješaj.
4. Rukama oblikuj pljeskavice i uvaljaj ih u bijelo brašno.
Pljeskavice su odlične za peći na roštilju ili grill tavi.
Potrebno ti je:
- 30 dag heljdine kaše
- 10 dag zobenih pahuljica
- 1 žlica sojinog brašna
- 1 žlica bijelog brašna
- 1 jaje
- 1 glavica luka
- 1 vezica peršina
- Sol
- Papar
Odresci od sojinih ljuspica
Potrebno ti je:
Postupak:
1. Sojine ljuskice skuhaj s jednom žlicom Vegete i ocijedi.
2. Kruh namoči vodom i pusti da se omekša i zatim dobro ocijedi. Pomiješaj kruh i sojine ljuspice.
3. Luk sitno nasjeckaj i poprži na tavi dok ne postane staklast.
4. Papriku nasjeckaj na komadiće i zajedno s lukom, brašnom, mljevenom paprikom, chia sjemenkama, peršinom, soli i paprom dodaj u smjesu soje i kruha. Sve dobro umijesi rukama.
5. Smjesu ostavi da odstoji oko pet minuta i po potrebi dodaj krušnih mrvica ako je previše vlažna.
6. Rukama oblikuj pljeskavice i peci ih u tavi ili na grilu.
- 3/4 šalice sojinih ljuspica
- 1 mali crveni luk
- 1 mala crvena paprika
- 2 kriške bijelog kruha
- 3-4 žlice brašna
- 1-2 žlice krušnih mrvica (po potrebi)
- 1 žličica chia sjemenki
- 1 žličica nasjeckanog svježeg peršina
- 1/2 žličice mljevene crvene paprike
- 1 žlica Vegete
- Sol
- Papar