Varivo od slanutka
Sastojci:
- 200 grama suhog slanutka
- 100 grama slanine
- 2 mrkve
- 1 glavica luka
- 1 manji korijen celera
- 3 režnja češnjaka
- 3 krumpira
- žlica pasirane rajčice
- lovorov list
- 1/4 žličice kajenske paprike
- sol i papar
- 1 kobasica zakuhanje
- žlica masti ili maslinovog ulja
Priprema:
Slanutak namoči preko noći kako bi omekšao i bio lakši za probavu. Luk nareži na sitne kockice, pancetu na kocke krupnije od luka, mrkvu na kolutiće i celer na kocikce. Pancetu stavi u zagrijani lonac u kojem ćeš kuhati varivo i pusti neka se otopi masnoća s nje.
Dodaj još malo masti ili ulja pa stavi dinstati luk, a kada se zastakli dodaj mrkvu, celer i češnjak te pelate. Dobro promiješaj da se sastojci sjedine, dodaj slanutak, oko dvije litre vode, lovorov list i začine te ostavi da se kuha jedno sat vremena.
Potom dodaj krumpir narezan na sitne kockice i kobasicu te ostavi još sat vremena ili malo manje, da se kuha. Na kraju, po želji, možeš izvaditi dio slanutka i usitniti ga štapnim mikserom te vratiti natrag u lonac. Na taj način dobit ćeš gustoću.