403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Osvježite se uz pjenušavo vino

Osvježite se uz pjenušavo vino
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Prosecco je trend u cijelom svijetu, za konzumaciju u restoranima, ali i krugu obitelji, prijatelja...

Jedno od najposjećenijih događanja nedavnog zagrebačkog Festivala vina i gastronomije bio je cooking show "Medvjedi kuhaju". Generali osiguranje pozvalo je hokejaše kluba Medveščak Andyja Serticha, Dominika Kanaeta i Gašpera Krošelja kao domaćine kulinarskog showa organiziranog u sklopu Zagreb Wine Gourmet Festivala koji se održao u šatoru prigodnog naziva „Kazalište okusa“. U pripremanju delicija pomagali su im eminentni kuhari: Katjuša Štekar, chef restorana Majda iz Italije, Christian Cabalier, chef restorana Apetit iz Zagreba i Olivier Grouard, chef Francuskog veleposlanstva pri međunarodnim organizacijama u Beču. Pod njihovim stručnim vodstvom hokejaši su kao što to inače čine palicama, ovaj put oduševili kuhačom. Gosti su uz dobru hranu tom prigodom mogli degustirati i izvrsno vino prosecco Cuvee Rose vinarije Tenuta Sant’Anna di Genagricola, koja posluje u sastavu Genagricola, prehrambenog holdinga u vlasništvu Generali Group. Prosecco, vino iz regije Veneto   Sjedište Genagricole nalazi se u mjestu Loncon di Annone Veneto. Upravlja s ukupno 750 hektara visoko profiliranih posjeda i jedan je od značajnijih proizvođača vina u Italiji. Vinarska tvrtka dio je dugoročne strategije Generalija da proširi poslovanje izvan matičnog, osiguravajućeg portfelja. Generali ima stoljetnu tradiciju, ta svjetski poznata osiguravajuća kuća osnovana je još 1831. u Trstu, a već od 1832.godine prisutna je i u Hrvatskoj, u Rijeci i Karlovcu. Kroz povijest se ulagalo u nekretnine, ne samo u zgrade nego i u poljoprivredno zemljište, kao solidnu bazu za osiguranje kapitala i klijenata. Generali preko svoje tvrtke Genagricola, koje posjeduje vinograde, ima 7 podruma.

Osvježavajući aperitiv Prosecco vinarije Tenuta Sant’Anna na hrvatskom je tržištu prisutan preko tvrtke "BIN 19", koja je u 2010.godini prodala tog pjenušca čak trostruko više od planiranog, što govori o velikom interesu. Ivan Srpek, direktor tvrtke "BIN 19", objašnjava kako ovo pjenušavo vino iz pokrajine Veneto ima sve veći broj poklonika i u našim krajevima: „Pjenušci se više ne vežu samo uz posebna slavlja. Ako su lagana i lepršava idealna su kao osvježavajuća vina za ljetno vrijeme. Posebice to vrijedi za rose vina, čije arome nude pravo osvježenje. Prosecco se slaže uz ribu, i ostale plodove mora. Tenuta Sant’ Anna proizvodi oko 3 milijuna boca vina godišnje, od toga su dvije trećine pjenušava vina. Na hrvatskom tržištu su odlično prihvaćena, no, prosecco je trend u cijelom svijetu, za konzumaciju u restoranima, ali i krugu obitelji, prijatelja... Nekada je vladao jedan loš imidž pjenušca, spumante, to je bio najjeftiniji pjenušac, sladak, kakav se prodavao prije 30-tak godina. Zadnjih 10-tak godina u Italiji se puno ulaže u prosecco, primjerice Couvee Rose je od sorti koje su jako popularne u svijetu", objašnjava Ivan Srpek.

Na pitanje uz koju hranu se slaže prosecco odgovara : "Prosecco je savršen kao osvježavajući lagani aperitiv uz jelo. Sam sam ga kušao uz škampe, blago pečene, s origanom i maslinovim uljem. Ljudi vole u ljetno doba uz roštilj otvoriti bocu pjenušavog rosea umjesto nekada piva. Osim što odlično ide uz plodove, dobro ide i uz razne tjestenine. U restoranima se najčešće poslužuje kao aperitiv. Preporučam da u restoranima posluže pjenušac na 5 stupnjeva, ili da ga stave na led na 5-10 minuta prije nego ga donesu na stol. Inače bi se trebao služiti na 8 stupnjeva, no kako su čaše u restoranu tople, tek nakon točenja pjenušac dođe do te temperature. Pjenušavi rose ima note jagode, svježinu, i dolazi do izražaja nakon što dostigne potrebnu temperaturu", ističe naš sugovornik. Svi pjenušci vole niže temperature, pa o tome vodite računa kod njihova služenja.    

(M.G.)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx