Osvježite se uz pjenušavo vino

Prosecco je trend u cijelom svijetu, za konzumaciju u restoranima, ali i krugu obitelji, prijatelja...

Osvježite se uz pjenušavo vino

Jedno od najposjećenijih događanja nedavnog zagrebačkog Festivala vina i gastronomije bio je cooking show "Medvjedi kuhaju". Generali osiguranje pozvalo je hokejaše kluba Medveščak Andyja Serticha, Dominika Kanaeta i Gašpera Krošelja kao domaćine kulinarskog showa organiziranog u sklopu Zagreb Wine Gourmet Festivala koji se održao u šatoru prigodnog naziva „Kazalište okusa“.

U pripremanju delicija pomagali su im eminentni kuhari: Katjuša Štekar, chef restorana Majda iz Italije, Christian Cabalier, chef restorana Apetit iz Zagreba i Olivier Grouard, chef Francuskog veleposlanstva pri međunarodnim organizacijama u Beču. Pod njihovim stručnim vodstvom hokejaši su kao što to inače čine palicama, ovaj put oduševili kuhačom. Gosti su uz dobru hranu tom prigodom mogli degustirati i izvrsno vino prosecco Cuvee Rose vinarije Tenuta Sant’Anna di Genagricola, koja posluje u sastavu Genagricola, prehrambenog holdinga u vlasništvu Generali Group.

Prosecco, vino iz regije Veneto  

Sjedište Genagricole nalazi se u mjestu Loncon di Annone Veneto. Upravlja s ukupno 750 hektara visoko profiliranih posjeda i jedan je od značajnijih proizvođača vina u Italiji. Vinarska tvrtka dio je dugoročne strategije Generalija da proširi poslovanje izvan matičnog, osiguravajućeg portfelja. Generali ima stoljetnu tradiciju, ta svjetski poznata osiguravajuća kuća osnovana je još 1831. u Trstu, a već od 1832.godine prisutna je i u Hrvatskoj, u Rijeci i Karlovcu. Kroz povijest se ulagalo u nekretnine, ne samo u zgrade nego i u poljoprivredno zemljište, kao solidnu bazu za osiguranje kapitala i klijenata. Generali preko svoje tvrtke Genagricola, koje posjeduje vinograde, ima 7 podruma.


Image




Osvježavajući aperitiv

Prosecco vinarije Tenuta Sant’Anna na hrvatskom je tržištu prisutan preko tvrtke "BIN 19", koja je u 2010.godini prodala tog pjenušca čak trostruko više od planiranog, što govori o velikom interesu. Ivan Srpek, direktor tvrtke "BIN 19", objašnjava kako ovo pjenušavo vino iz pokrajine Veneto ima sve veći broj poklonika i u našim krajevima: „Pjenušci se više ne vežu samo uz posebna slavlja. Ako su lagana i lepršava idealna su kao osvježavajuća vina za ljetno vrijeme. Posebice to vrijedi za rose vina, čije arome nude pravo osvježenje. Prosecco se slaže uz ribu, i ostale plodove mora.

Tenuta Sant’ Anna proizvodi oko 3 milijuna boca vina godišnje, od toga su dvije trećine pjenušava vina. Na hrvatskom tržištu su odlično prihvaćena, no, prosecco je trend u cijelom svijetu, za konzumaciju u restoranima, ali i krugu obitelji, prijatelja... Nekada je vladao jedan loš imidž pjenušca, spumante, to je bio najjeftiniji pjenušac, sladak, kakav se prodavao prije 30-tak godina. Zadnjih 10-tak godina u Italiji se puno ulaže u prosecco, primjerice Couvee Rose je od sorti koje su jako popularne u svijetu", objašnjava Ivan Srpek.


Image




Na pitanje uz koju hranu se slaže prosecco odgovara : "Prosecco je savršen kao osvježavajući lagani aperitiv uz jelo. Sam sam ga kušao uz škampe, blago pečene, s origanom i maslinovim uljem. Ljudi vole u ljetno doba uz roštilj otvoriti bocu pjenušavog rosea umjesto nekada piva. Osim što odlično ide uz plodove, dobro ide i uz razne tjestenine. U restoranima se najčešće poslužuje kao aperitiv. Preporučam da u restoranima posluže pjenušac na 5 stupnjeva, ili da ga stave na led na 5-10 minuta prije nego ga donesu na stol. Inače bi se trebao služiti na 8 stupnjeva, no kako su čaše u restoranu tople, tek nakon točenja pjenušac dođe do te temperature. Pjenušavi rose ima note jagode, svježinu, i dolazi do izražaja nakon što dostigne potrebnu temperaturu", ističe naš sugovornik. Svi pjenušci vole niže temperature, pa o tome vodite računa kod njihova služenja.    

(M.G.)