Kolač s jogurtom, sirom i limunom
Sastojci:
Biskvit:
1 i 1/2 šalica brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/2 šalice biljnog ulja
3/4 šalice šećera
1 jaje
1/2 šalice grčkog jogurta
naribana korica jednog limuna
žlica svježe ocijeđenog soka od limuna
Sloj od krem sira:
250 g krem sira
1/4 šalice šećera
1 jaje
1 i 1/2 žličica soka od limuna
Za posipanje:
1/2 šalice brašna
1/4 šalice šećera
2 žlice hladnog maslaca
šećer u prahu
Priprema:
Uključite pećnicu da se zagrije na 160 °C, namastite četvrtasti kalup i obložite ga masnim papirom.
U posudi srednje veličine izmiješajte krem sir, šećer, jaje i limunov sok i ostavite sa strane.
U posebnoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, pa ostavite sa strane.
U trećoj posudi, mikserom mutite ulje, šećer i jaja da dobijete pjenastu smjesu, dodajte grčki jogurt, limunovu koricu i sok. Postepeno u mokre sastojke umiješajte suhe i dobro ih umutite mikserom da dobijete glatko tijesto, bez grudica. Smjesu usipajte u pripremljeni kalup, a na tijesto pažljivo rasporedite smjesu od krem sira.
Mrvice za posipanje napravite tako da u posudu usipate brašno, šećer i hladan maslac i sa dvije vilice izrađujete sve zajedno dok ne dobijete mrvice veličine graška. Mrvice pospite po smjesi od sira pa kolač stavite na pečenje 35 – 40 minuta. Ohlađeni kolač režite na kocke i pospite šećerom u prahu.