Kolač sa sirom i breskvama ili marelicama
Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
50 ml mlijeka
50 ml soka od kompota
200 g brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev:
500 g svježeg sira
4 jaja
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 staklenka kompota od bresaka ili marelica (ili 10 – 15 komada svježih voćki)
Priprema:
Breskve (ili marelice) ocijedite i sačuvajte 50 ml soka od kompota. Ako kolač pripremate sa svježim breskvama ili marelicama, voće operite, narežite na polovice i očistite od koštica.
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte. Postepeno dodajte ulje, te sok od kompota i mlijeko (ako upotrebljavate svježe voće, sok zamijenite s ukupno 100 ml mlijeka). Na kraju postepeno dodajte brašno u koje ste prethodno prosijali prašak za pecivo. Miksajte dok se sve ne sjedini.
Kalup namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu za biskvit i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Dok se biskvit peče, izmiješajte svježi sir, jaja, šećer i vanilin šećer u glatku smjesu. Biskvit izvadite nakon 10 minuta i po njemu oprezno, žlicom rasporedite smjesu od sira. Sir će biti teži od još nepečenog biskvita pa će ponegdje potonuti, a biskvit iscuriti na površinu, ali ne smeta.
Preko svega rasporedite polovice bresaka (ili marelica) i pecite još 30 minuta na 180 stupnjeva. Kolač ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.