Kolači sa svježim sirom sočni su i kremasti, i jedna su od najomiljenijih poslastica u svako doba godine. Ako je u receptu uz svježi sir zastupljeno i sezonsko voće, neodoljiv okus je zajamčen.
Kolač sa sirom i voćem
Sastojci:
Tijesto:
350 g raženog brašna
200 g maslaca
100 g vrcanog meda
1 žlica limunove korice
1 žumanjak
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
250 g svježega kravljeg sira
Nadjev:
400 g jabuka
50 g grožđica
limunova korica
limunov sok
mljeveni cimet
Krema:
100 g šećera kristal
2 žumanjka
4 dl vode
1 puding od vanilije
2 dl tučenoga slatkog vrhnja
Priprema:
Prosijte brašno u veću zdjelu, jednakomjerno umiješajte prašak za pecivo i s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite. Potom dodajte dobro ocijeđen i propasiran svježi sir, naribanu koricu limuna, žumanjak, sol, med, te sve dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji na hladnome mjestu najmanje 1 sat. Za to vrijeme pripremite nadjev i kremu.
Jabuke ogulite, naribajte i pirjajte s maslacem. Dodajte šećer, cimet, naribanu koricu i sok od limuna. Kad se stvori kašica, dodajte grožđice i ohladite.
Za kremu od pudinga pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte 1 dl vode, 2 žumanjka i dobro izradite. Slatko vrhnje i ostatak vode zakipite, u to ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Kuhanu kremu izlijte u drugu posudu, pokrijte tankom celofanskom folijom i ohladite.
Ohlađeno tijesto razvaljajte i njime obložite okrugli plići lim za pečenje tako da su i rubovi obloženi. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 – 20 minuta na 200 °C. Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, zatim stavite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenoga slatkog vrhnja.
Kolač sa sirom i breskvama ili marelicama
Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
50 ml mlijeka
50 ml soka od kompota
200 g brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev:
500 g svježeg sira
4 jaja
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 staklenka kompota od bresaka ili marelica (ili 10 – 15 komada svježih voćki)
Priprema:
Breskve (ili marelice) ocijedite i sačuvajte 50 ml soka od kompota. Ako kolač pripremate sa svježim breskvama ili marelicama, voće operite, narežite na polovice i očistite od koštica.
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte. Postepeno dodajte ulje, te sok od kompota i mlijeko (ako upotrebljavate svježe voće, sok zamijenite s ukupno 100 ml mlijeka). Na kraju postepeno dodajte brašno u koje ste prethodno prosijali prašak za pecivo. Miksajte dok se sve ne sjedini.
Kalup namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu za biskvit i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Dok se biskvit peče, izmiješajte svježi sir, jaja, šećer i vanilin šećer u glatku smjesu. Biskvit izvadite nakon 10 minuta i po njemu oprezno, žlicom rasporedite smjesu od sira. Sir će biti teži od još nepečenog biskvita pa će ponegdje potonuti, a biskvit iscuriti na površinu, ali ne smeta.
Preko svega rasporedite polovice bresaka (ili marelica) i pecite još 30 minuta na 180 stupnjeva. Kolač ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.
Kolač s jogurtom, sirom i limunom
Sastojci:
Biskvit:
1 i 1/2 šalica brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/2 šalice biljnog ulja
3/4 šalice šećera
1 jaje
1/2 šalice grčkog jogurta
naribana korica jednog limuna
žlica svježe ocijeđenog soka od limuna
Sloj od krem sira:
250 g krem sira
1/4 šalice šećera
1 jaje
1 i 1/2 žličica soka od limuna
Za posipanje:
1/2 šalice brašna
1/4 šalice šećera
2 žlice hladnog maslaca
šećer u prahu
Priprema:
Uključite pećnicu da se zagrije na 160 °C, namastite četvrtasti kalup i obložite ga masnim papirom.
U posudi srednje veličine izmiješajte krem sir, šećer, jaje i limunov sok i ostavite sa strane.
U posebnoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, pa ostavite sa strane.
U trećoj posudi, mikserom mutite ulje, šećer i jaja da dobijete pjenastu smjesu, dodajte grčki jogurt, limunovu koricu i sok. Postepeno u mokre sastojke umiješajte suhe i dobro ih umutite mikserom da dobijete glatko tijesto, bez grudica. Smjesu usipajte u pripremljeni kalup, a na tijesto pažljivo rasporedite smjesu od krem sira.
Mrvice za posipanje napravite tako da u posudu usipate brašno, šećer i hladan maslac i sa dvije vilice izrađujete sve zajedno dok ne dobijete mrvice veličine graška. Mrvice pospite po smjesi od sira pa kolač stavite na pečenje 35 – 40 minuta. Ohlađeni kolač režite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Cheesecake s višnjama i bijelom čokoladom
Sastojci:
Podloga:
100 g čajnih keksa
2 žlice šećera
70 g maslaca
Krema:
500 g krem sira (može i svježeg sira)
50 g bijele čokolade
250 ml vrhnja za šlag
40 g šećera
2 vanilin šećera
10 g želatine u prahu
Preljev od višanja:
200 ml soka od višanja (iz kompota od višanja)
100 g višanja
2 žlice praha pudinga od vanilije
3 žlice šećera
Priprema:
Fino sameljite kekse, pomiješajte ih sa šećerom i rastopljenim maslacem, te utisnite u dno okruglog kalupa, čije ste stranice obložili plastičnom folijom kako se krema ne bi zalijepila. Sir izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno izmiksajte vrhnje u šlag pa sjedinite sa sirnom kremom. Bijelu čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i dodajte kremi. Želatinu pripremite po uputama s vrećice i umiješajte u kremu. Rasporedite kremu po podlozi, stavite u hladnjak dok pripremite preljev.
Za preljev od višanja pomiješajte sok iz kompota od višanja sa šećerom te cijelim višnjama (bez koštica). Možete upotrijebiti zamrznute višnje ako nisu u sezoni ili višnje iz kompota. Stavite na umjerenu vatru. Kad se šećer otopio, u preljev prosijte prah pudinga od vanilije. Još kratko kuhajte dok se ne zgusne pa uklonite s vatre i pustite da se malo prohladi, 10-ak min. Zatim ga rasporedite preko sirne kreme i sve zajedno ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Uklonite obruč i foliju, poslužite.