Gastro
Gastro

Osvježavajući kolači sa sirom

Osvježavajući kolači sa sirom
Ukusni su i često prilično jednostavni za pripremiti

Kolači sa svježim sirom sočni su i kremasti, i jedna su od najomiljenijih poslastica u svako doba godine. Ako je u receptu uz svježi sir zastupljeno i sezonsko voće, neodoljiv okus je zajamčen.    

Kolač sa sirom i voćem

Sastojci:  Tijesto: 350 g raženog brašna 200 g maslaca 100 g vrcanog meda 1 žlica limunove korice 1 žumanjak  1 prašak za pecivo prstohvat soli 250 g svježega kravljeg  sira Nadjev: 400 g jabuka  50 g grožđica  limunova korica limunov sok  mljeveni cimet  Krema: 100 g šećera kristal 2 žumanjka  4 dl vode 1 puding od vanilije 2 dl tučenoga slatkog vrhnja Priprema: Prosijte brašno u veću zdjelu, jednakomjerno umiješajte prašak za pecivo i s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite. Potom dodajte dobro ocijeđen i propasiran svježi sir, naribanu koricu limuna, žumanjak, sol, med, te sve dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji na hladnome mjestu najmanje 1 sat. Za to vrijeme pripremite nadjev i kremu. Jabuke ogulite, naribajte i pirjajte s maslacem. Dodajte šećer, cimet, naribanu koricu i sok od limuna. Kad se stvori kašica, dodajte grožđice i ohladite. Za kremu od pudinga pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte 1 dl vode, 2 žumanjka i dobro izradite. Slatko vrhnje i ostatak vode zakipite, u to ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Kuhanu kremu izlijte u drugu posudu, pokrijte tankom celofanskom folijom i ohladite. Ohlađeno tijesto razvaljajte i njime obložite okrugli plići lim za pečenje tako da su i rubovi obloženi. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 – 20 minuta na 200 °C. Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, zatim stavite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenoga slatkog vrhnja.

Kolač sa sirom i breskvama ili marelicama

Sastojci: Biskvit: 4 jaja 200 g šećera 1 vanilin šećer 100 ml ulja 50 ml mlijeka 50 ml soka od kompota 200 g brašna 1 prašak za pecivo Nadjev: 500 g svježeg sira 4 jaja 4 žlice šećera 1 vanilin šećer 1 staklenka kompota od bresaka ili marelica (ili 10 – 15 komada svježih voćki) Priprema: Breskve (ili marelice) ocijedite i sačuvajte 50 ml soka od kompota. Ako kolač pripremate sa svježim breskvama ili marelicama, voće operite, narežite na polovice i očistite od koštica. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte. Postepeno dodajte ulje, te sok od kompota i mlijeko (ako upotrebljavate svježe voće, sok zamijenite s ukupno 100 ml mlijeka). Na kraju postepeno dodajte brašno u koje ste prethodno prosijali prašak za pecivo. Miksajte dok se sve ne sjedini. Kalup namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu za biskvit i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskvit peče, izmiješajte svježi sir, jaja, šećer i vanilin šećer u glatku smjesu. Biskvit izvadite nakon 10 minuta i po njemu oprezno, žlicom rasporedite smjesu od sira. Sir će biti teži od još nepečenog biskvita pa će ponegdje potonuti, a biskvit iscuriti na površinu, ali ne smeta. Preko svega rasporedite polovice bresaka (ili marelica) i pecite još 30 minuta na 180 stupnjeva. Kolač ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.

Kolač s jogurtom, sirom i limunom

Sastojci: Biskvit: 1 i 1/2 šalica brašna 1/2 žličice praška za pecivo 1/4 žličice sode bikarbone 1/4 žličice soli 1/2 šalice biljnog ulja 3/4 šalice šećera 1 jaje 1/2 šalice grčkog jogurta naribana korica jednog limuna žlica svježe ocijeđenog soka od limuna Sloj od krem sira: 250 g krem sira 1/4 šalice šećera 1 jaje 1 i 1/2 žličica soka od limuna Za posipanje: 1/2 šalice brašna 1/4 šalice šećera 2 žlice hladnog maslaca šećer u prahu Priprema: Uključite pećnicu da se zagrije na 160 °C, namastite četvrtasti kalup i obložite ga masnim papirom. U posudi srednje veličine izmiješajte krem sir, šećer, jaje i limunov sok i ostavite sa strane. U posebnoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, pa ostavite sa strane. U trećoj posudi, mikserom mutite ulje, šećer i jaja da dobijete pjenastu smjesu, dodajte grčki jogurt, limunovu koricu i sok. Postepeno u mokre sastojke umiješajte suhe i dobro ih umutite mikserom da dobijete glatko tijesto, bez grudica. Smjesu usipajte u pripremljeni kalup, a na tijesto pažljivo rasporedite smjesu od krem sira. Mrvice za posipanje napravite tako da u posudu usipate brašno, šećer i hladan maslac i sa dvije vilice izrađujete sve zajedno dok ne dobijete mrvice veličine graška. Mrvice pospite po smjesi od sira pa kolač stavite na pečenje 35 – 40 minuta. Ohlađeni kolač režite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Cheesecake s višnjama i bijelom čokoladom

Sastojci: Podloga: 100 g čajnih keksa 2 žlice šećera 70 g maslaca Krema: 500 g krem sira (može i svježeg sira) 50 g bijele čokolade 250 ml vrhnja za šlag 40 g šećera 2 vanilin šećera 10 g želatine u prahu Preljev od višanja: 200 ml soka od višanja (iz kompota od višanja) 100 g višanja  2 žlice praha pudinga od vanilije 3 žlice šećera Priprema: Fino sameljite kekse, pomiješajte ih sa šećerom i rastopljenim maslacem, te utisnite u dno okruglog kalupa, čije ste stranice obložili plastičnom folijom kako se krema ne bi zalijepila. Sir izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno izmiksajte vrhnje u šlag pa sjedinite sa sirnom kremom. Bijelu čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i dodajte kremi. Želatinu pripremite po uputama s vrećice i umiješajte u kremu. Rasporedite kremu po podlozi, stavite u hladnjak dok pripremite preljev. Za preljev od višanja pomiješajte sok iz kompota od višanja sa šećerom te cijelim višnjama (bez koštica). Možete upotrijebiti zamrznute višnje ako nisu u sezoni ili višnje iz kompota. Stavite na umjerenu vatru. Kad se šećer otopio, u preljev prosijte prah pudinga od vanilije. Još kratko kuhajte dok se ne zgusne pa uklonite s vatre i pustite da se malo prohladi, 10-ak min. Zatim ga rasporedite preko sirne kreme i sve zajedno ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Uklonite obruč i foliju, poslužite.