Kolač sa sirom i voćem
Sastojci:
Tijesto:
350 g raženog brašna
200 g maslaca
100 g vrcanog meda
1 žlica limunove korice
1 žumanjak
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
250 g svježega kravljeg sira
Nadjev:
400 g jabuka
50 g grožđica
limunova korica
limunov sok
mljeveni cimet
Krema:
100 g šećera kristal
2 žumanjka
4 dl vode
1 puding od vanilije
2 dl tučenoga slatkog vrhnja
Priprema:
Prosijte brašno u veću zdjelu, jednakomjerno umiješajte prašak za pecivo i s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite. Potom dodajte dobro ocijeđen i propasiran svježi sir, naribanu koricu limuna, žumanjak, sol, med, te sve dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji na hladnome mjestu najmanje 1 sat. Za to vrijeme pripremite nadjev i kremu.
Jabuke ogulite, naribajte i pirjajte s maslacem. Dodajte šećer, cimet, naribanu koricu i sok od limuna. Kad se stvori kašica, dodajte grožđice i ohladite.
Za kremu od pudinga pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte 1 dl vode, 2 žumanjka i dobro izradite. Slatko vrhnje i ostatak vode zakipite, u to ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Kuhanu kremu izlijte u drugu posudu, pokrijte tankom celofanskom folijom i ohladite.
Ohlađeno tijesto razvaljajte i njime obložite okrugli plići lim za pečenje tako da su i rubovi obloženi. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 – 20 minuta na 200 °C. Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, zatim stavite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenoga slatkog vrhnja.